Hájost inspirálta a megye, és visszahívatott három igazgatót Dunaszerdahelyen

2019. július 2. - 07:00 | Régió

A képviselő-testület döntött Ibolya Ildikó, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ, Bíró Johanna, a Szociális Szolgáltatások Központja és Pongrácz Kálmán, az idősek otthona igazgatójának visszahívásáról.

Hájost inspirálta a megye, és visszahívatott három igazgatót Dunaszerdahelyen
Fotók: Cséfalvay Á. András

A városi művelődési központot 2003 óta, tehát 16 éve vezeti Ibolya Ildikó, az idősek otthonát pedig 2015 tavaszától, tehát négy éve Pongrácz Kálmán. A városi bölcsődét, nyugdíjas és szociális klubot működtető Szociális Szolgáltatások Központja 2017 januárjától vált önálló jogalanyisággal rendelkező intézménnyé, de azt megelőzően és azóta is Bíró Johanna az igazgató.

Korábban már írtunk róla, hogy a Nagyszombat Megyei Önkormányzat a tavasz folyamán pályázatot írt ki a hatáskörébe tartozó oktatásügyi, szociális és kulturális intézmények vezetői posztjaira, mely azóta le is zajlott, és kiválasztották, majd kinevezték az új vagy régi-új intézményvezetőket.

Dunaszerdahelyen jelenleg az önkormányzati fenntartású iskolák és óvodák, valamint a városi hivatal vezető beosztású alkalmazottait versenypályázaton való részvételük alapján választják ki, az oktatásügyi intézmények vezetőit konkrétan ötéves időszakra.

A városi fenntartású szociális és kulturális intézmények esetén azonban ez eddig nem így működött. „Nem tagadom, hogy inspirálódtam a megyei döntések kapcsán, azt jómagam is megszavaztam. Ez arról szólt, hogy a szociális és kulturális intézmények igazgatói vissza lettek hívva funkciójukból és pályázat lett kiírva a felszabadult helyekre” – jegyezte meg érdeklődésünkre Hájos Zoltán polgármester.

A plénumon megjegyezte, nem arról van szó, hogy elégedetlen lenne az említett három intézmény igazgatójával, hanem mint mondta, az ötéves mandátum bevezetésére vonatkozó rendszer szintű intézkedésen keresztül dinamikusabbá szeretné tenni a működésüket.

Az intézményvezetőket szeptember 30-i hatállyal hívnák vissza funkciójukból, míg a legközelebb esedékes szeptemberi képviselő-testületi ülésen már megtárgyalnák a pozíciók betöltésére kiírandó pályázatok eredményeit, és azok alapján neveznék ki az új igazgatót október 1-jei hatállyal. Mindhárom esetben pályázhat az eddigi igazgató.

(SzT)