Hajszálon múlott az ügyész és gyerekének élete, a kočneres szerb kommandó ujja már a ravaszt simogatta

2020. június 26. - 12:02 | Belföld

Maroš Žilinka ügyész elleni merénylet előkészítése már a végső fázisba ért, amikor a piszkos munka közvetítője, a Kuciak-gyilkosság óta ismert Andruskó Zoltán kifarolt a tervből, és a merénylőket az utolsó pillanatban leállította. Az Aktuality hírportál arról számolt be, hogyan is történt ez az egész.

Hajszálon múlott az ügyész és gyerekének élete, a kočneres szerb kommandó ujja már a ravaszt simogatta
Fotó: tasr

Kevésen múlott, hogy a Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze, Maroš Žilinka legyen a gyilkos kommandó első áldozata. Mindez Andruskó vallomásából derült ki, akit Žilinka és Peter Šufliarsky ügyészek, valamint Daniel Lipšic ügyvéd tervezett meggyilkolása ügyében hallgattak ki. Andruskó nem sokkal a Kuciak-gyilkosságot követő letartóztatása után együttműködni kezdett a rendőrséggel, majd tavaly decemberben - egy vádalkunak köszönhetően - 15 év letöltendő büntetést kapott.

Žilinka olyan ügyekben járt el ügyészként, mint a Drukos, Transpetrol vagy a Technopol, és majdnem ő vált a kočneres kommandó első áldozatává és csupán a véletlenen múlt, hogy a merényletet nem hajtották végre. A gyilkossággal megbízott szerb származású személyek már a kiszemelt áldozat tarkójára lihegtek, de aztán Andruskó az utolsó pillanatban lefújta az egészet. A szerbeket állítólag egy bizonyos Dušan K. szerezte be, aki éppen amikor a bérgyilkosok Szlovákiában tartózkodtak, hirtelen találkozni akart Andruskóval. Erre

a találkára Komáromban került sor, ahol kiderült, hogy a szerbek beazonosították a célpontot, azaz Žilinkát, aki egy autóban ült egy másik személlyel, és vártak arra, hogy zöldet kapjanak a likvidálására. Andruskó elmondása szerint azonban megijedt, bepánikolt és a gyilkos kommandót leállította.

És hogy mi volt ennek a megrettenésnek az oka? Andruskó rájött arra, hogy nem sokkal az akció előtt valaki behatolt a kocsijába, ahol az anyósülésen ott hevert 3 ezer euró és két mobiltelefon. Mivel nem tűnt el semmi sem az autóból,

Andruskó berezelt, hogy valaki - konkrétan a rendőrség - bepoloskázta a telefonjait.

Amúgy a szerbek megbízása csupán harmadik eshetőségként jött szóba, előttük Andruskó megszólította a Kuciak-gyilkosság peréből már ismert személyeket, a magyarországi figurát, Krecsik Lászlót, majd később a gútai Szabó Tamást is, de mindenki visszautasította azt. Szabóék azért is, mert nem volt ínyükre, hogy az ügyész körül testőrök mozognak. Az sem tette vonzóbbá számukra a gyilkossági missziót, hogy

a megrendelést kibővítették Žilinka gyerekeire és feleségére. Ekkor jött a képbe az a bizonyos Dušan K., meg a szerb különítménye.

Az exjugó galeri turnusokban melózott: pár napig Žilinka körül szimatoltak, aztán visszahúzódtak a hátországba, Magyarországra és minden ilyen menetért kaptak 1-2 ezer eurót.

Ez a bizonyos Dušan K. most azt állítja, hogy a szerbek sztoriját ő maga találta ki, hogy Andruskóból pénzt szivattyúzzon ki. Ez a verzió egészen logikusnak is tűnhet az ő szempontjából, tekintve, hogy ha elismerné a történet eredeti változatát, az súlyosbítaná a helyzetét és rögtön a vádlottak padjára kerülhetne.

Az Aktuality azzal zárja a beszámolóját, hogy a Ján Kuciak meggyilkolása ügyéhez hasonlóan itt is Marian Kočnerhez vezetnek a szálak. De ezzel összefüggésben a maffialistás nagyvállalkozó ellen még nem emeltek vádat.

(Aktuality.sk)