Hajtóvadászat indult egy szökevény terrorista után Nagy-Britanniában

2023. szeptember 8. - 13:43 | Külföld

Második napja próbálnak kézre keríteni Nagy-Britanniában egy feltételezett terroristát, aki egy ételszállító kocsi aljába kapaszkodva szökött meg egy londoni börtönből.

A terrorizmus gyanújával őrizetbe vett, bírósági tárgyalása előtt megszökött rab felkutatására fokozott ellenőrzést rendeltek el a legfőbb ellenőrzőpontokon és repülőtereken, ezzel késéseket okozva számos utazó számára.

A Scotland Yard közölte, hogy a londoni Richmond Park pénteki átkutatását is a szökésben levő feltételezett terrorista miatt rendelték el.

Több közlekedési csomópontnál biztonsági ellenőrzéseket hajtottak végre, kiemelt figyelmet szentelve a délkelet-angliai Dover kikötőjének, amely a Nagy-Britannia és Franciaország közötti tengeri átkelés egyik legfontosabb kiindulópontja.

Több mint 150 nyomozó és rendőrtiszt dolgozik a szökésben levő rab előkerítésén - közölte a Scotland Yardnak a nyomozás vezetésével megbízott parancsnoka. Országos körözést is kiadtak, de egyelőre nem érkezett bejelentés a hatóságokhoz a szökevény hollétéről.

A kormány bejelentette: független vizsgálatot rendel el annak érdekében, hogy fény derüljön Daniel Abed Khalife szökésének körülményeire a közepes biztonsági besorolású Wandsworth börtönből.

"Minden követ megmozgatunk annak érdekében, hogy kiderüljön, mi történhetett" - hangoztatta Alex Chalk igazságügy-miniszter. A tárcavezető a börtönbesorolás felülvizsgálatának szükségességét is hangoztatta, mivel szerinte továbbra sem egyértelmű, hogy miért nem egy szigorúan őrzött börtönben tartották fogva a terrorizmussal gyanúsított férfit.

A 21 éves katona a gyanú szerint robbanóeszköznek látszó tárgyakat helyezett el egy katonai bázison és "az ellenség számára hasznos információk összegyűjtésével" megsértette a szolgálati titokról szóló törvényt. Év elején vették őrizetbe, így a hadseregből is elbocsátották. Khalife ártatlannak vallotta magát, bírósági tárgyalását novemberre tűzték ki.

A férfi a börtön konyháján dolgozott, és szerda reggel fél 7-kor szökött meg egy ételszállító furgonon. A rendőrség a furgon átvizsgálása során a gépjármű aljára kötözött szíjakat talált, így arra a következtetésre jutott, hogy a fogoly a jármű aljába kapaszkodva juthatott ki a börtönből.

Egy júliusban közzétett éves beszámolóban "komoly aggodalmakat" fogalmaztak meg a Wandsworth börtönnel kapcsolatban, ahol 1600 szabadlábra helyezését váró személyt tartanak fogva egy lakónegyed közepén. Szakemberek szerint a fő probléma az, hogy túlságosan alacsony létszámú személyzet őriz túl sok embert a börtönben, ahol így nem tudnak betartani minden biztonsági előírást.


(MTI)