Hajuk levágásával vállaltak szolidaritást az iráni nőkkel a filmsztárok (VIDEÓ)

2022. október 5. - 18:51 | Kultúra

Több mint félszáz francia színésznő, köztük az Oscar-díjas Marion Cotillard és Juliette Binoche, hajuk levágásával vállaltak szolidaritást az iráni nőkkel. Az iráni tüntetőket támogató videót a közösségi médián hozták nyilvánosságra.

Hajuk levágásával vállaltak szolidaritást az iráni nőkkel a filmsztárok (VIDEÓ)
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

"A szabadságért"

- mondta Binoche, miközben levágta egy tincsét, és a kamera felé mutatta. A HairForFreedom hashtaggel közölt Instagram-videó a "támogatjuk az iráni nőket" felirattal jelent meg.

"Ezek a nők, ezek a férfiak a támogatásunkat kérik. Bátorságuk és méltóságuk kötelez minket''

- fogalmaztak a felvételhez tartozó bejegyzésben.

A videón feltűnik Isabelle Huppert, Charlotte Rampling, továbbá Charlotte Gainsbourg színésznő is, akit szintén lefilmeztek, amint édesanyja, Jane Birkin énekesnő fejéről levág egy hajtincset.

Iránban a fejkendője nem megfelelő viselése miatt őrizetbe vett fiatal kurd nő, Mahsza Amini halála után törtek ki tüntetések szeptember közepén. A fiatal nő ügyén túlmutatóan számos demonstráló már az iráni vezetés ellen tüntet. A megmozdulásokon kialakult összetűzések halálos áldozatainak száma már a negyvenet is meghaladhatja. Legalább 1500 embert őrizetbe vettek.

Londonban, Párizsban, Rómában és Madridban is szolidaritási demonstrációkkal támogatták az iráni tüntetőket.

Az Európai Parlament egy svéd képviselője a közgyűlésen való felszólalása közben vágta le a copfját, hogy szolidaritást vállaljon az iráni kormányellenes tüntetőkkel.

"Amíg Irán nem lesz szabad, haragunk nagyobb lesz, mint az elnyomóké. Amíg az iráni nők nem lesznek szabadok, mi mellettetek állunk"

- üzente az iraki származású Abir Al-Szahlani a parlament kedd esti ülésén Strasbourgban.

(MTI)