Halál sótörővel és vaslapáttal

2019. június 23. - 20:16 | Kultúra

Csallóközi lenyomatok XXXVI.

Halál sótörővel és vaslapáttal

Bősön történt az alábbi eset 1925 kora nyarán: két asszony sótörővel és vaslapáttal halálra vert egy öregembert. A Csallóközi Hírlap tudósítója annak idején részletesen beszámolt a véreskezű amazonok tettéről.

Az újsághír szerint Vida András 63 éves helyi lakos már régóta rossz viszonyban élt feleségével, született Kötél Veronnal. A házastársak megunva az örökös civakodást, megosztozkodtak holmijaikon és külön váltak. Az asszony Komáromba költözött, a férfi a lakásban maradt. Egy ideig csend honolt a házban. Mígnem egy napon Vidáné váratlanul visszautazott a faluba. Lőrincz Mihály béresnél kért szállást, aki pedig Vida Andrással egy udvarban lakott. A feleség magával hozta holmijait, köztük egy régi, rossz karosszéket, melyet Vida a magáénak tartván „csendesen, úgy, hogy azt senki sem vette észre“, elvette az asszonytól. Ő meg keresni kezdte a széket. Megtudta, hogy a férjénél van az ósdi bútordarab, és „épp oly suttyomban mint azt férje tette, visszavette a széket, de akkor már rázárta az ajtót, ha eltávozott a lakásból“. Vida nem nyugodott bele a karosszék végleges elvesztésébe, s minthogy most már ellopni nem tudta azt, feltörte a kamara ajtaját. A kamrában találta feleségén kívül a szomszédasszonyt is, Lőrincz Mihálynét. A szék birtoklásáért azonnal „elkeseredett küzdelem fordult meg, mely az asszonyok győzelmével végződött, s a férfi egy-két hatalmas ütleg elszenvedése után kénytelen volt visszavonulni“. Vida nagyon restelkedett a dolgon, de hogy biztosítsa magának a szék kiadását, „elfogta feleségének egyik tyúkját, s azt zálogul fogva tartotta, amíg a széket vissza nem kapja“.

Másnap, vasárnap volt, újra összeszólalkozott a házaspár. A civakodásnak új szereplője akadt a szomszéd Lőrincz Mihály személyében. Vida ezúttal bottal fegyverkezett fel, Vidáné egy hatalmas sótörővel osztogatta az ütéseket, Lőrinczné pedig egy vaslapáttal harciaskodott. A zenebona szomorú akkorddal zárult. Az öreg Vidát annyira összeverték, hogy az 1925. június 16-án belehalt súlyos sérüléseibe.

A dunaszerdahelyi járásbíróság megjelent a helyszínen a hatósági orvossal együtt, s megejtették a boncolást. A csendőrség Vidánét és Lőrincznét, a két verekedő amazont letartóztatta és beszállította a pozsonyi ügyészség fogházába. Sorsuk alakulásáról egyelőre nincs több információnk.

Az előző részek:

Száznyolcvan éve született Kalocsa Róza
A Csallóközt is bejárta a világhírű olasz földrajztudós
Nyolcvan évvel ezelőtt nyílt meg az első csallóközi középiskola
A dunaszerdahelyi Berger Lipót korszakalkotó találmánya
Kisváros a vidék közepén
Víg, bohókás Szilveszter-estek 1925-ben
Magyarország monographiája
Saul nagymagyari fiai
Maga alá temette a bedőlt fal
Felmetszette a hasát az öreg juhász
Ketten udvaroltak egy lánynak Móroczkarcsán
Az első szlovák lap Dunaszerdahelyen
Vámbéry Ármin a francia császárnál
A Csallóközt sújtotta csapásokról
Déryné lucskos pástétoma
Shimmy, tangó, fox-blues
Országos vásár Nemesócsán
Recseg, ropog a vereknyei vasúti fahíd
Alsónyárasdon gyilkolt a vörheny
Templomépítés Nagymadon
Főispán, plébános és lelkész beiktatása
Vásárút irodalmi kincsei
A keresztény szociálizmus szolgálatában
Hirtelen halál Nagyudvarnokban
Prelúdiumok sorozata az élet
Tüdővész elleni liga Dunaszerdahelyen
Egy öreg halász halála Bősön
Magyar papokat a magyarságnak
Harangszentelés Légen és Kulcsárkarcsán
Alistál hitközség rabbijai
Országos katolikus tanítói segélyalap a 19. század végéről
Százhetven évvel ezelőtt végezték ki az előpatonyi Petőcz Györgyöt
„Árajánlat a Szent György-templommal történendő munkákra”
Megbokrosodott lovak gázolták el a kisfiút

Kútba ugrott a nemeshodosi cselédlány

Lelkes Vince