Halálfurgon: Ausztria átadná Magyarországnak a tömeggyilkossági ügyet

2015. október 9. - 13:46 | Külföld

Ausztria átadná a magyar hatóságoknak az A4-es autópályán történt, 71 migráns halálával járó tragédiát vizsgáló eljárás lefolytatását - közölte a kismartoni (Eisenstadt) ügyészség csütörtökön.

Halálfurgon: Ausztria átadná Magyarországnak a tömeggyilkossági ügyet
Fotó: MTI

Az ügyészség közleménye szerint azt szeretnék elérni, hogy az egész eljárást a magyar hatóságok végezzék, ezért kérelemmel fordulnak a magyarországi illetékesekhez. Az osztrák fél rávilágított: az ügy átadása az osztrák eljárás átmeneti lezárását jelentené.

Roland Koch, a kismartoni ügyészég szóvivőjének indoklása szerint az Ausztriában lefolytatható bizonyítási eljárás már javarészt lezárult vagy éppen lezárás előtt áll. Kiemelte azt is, hogy a migránsok már a magyar útszakaszon meghaltak, tehát az erőszakos cselekmény elkövetésének helyszíne Magyarország volt.

Az A4-es autópályán augusztus 27-én találták meg azt a hűtőkocsit, amelyben embercsempészek megbízásából 71 menekültet szállítottak összezsúfolva a magyar-szerb határról Magyarországon át Ausztriába. A tragédia áldozatai közül 59 férfi, nyolc nő és négy gyermek volt. Az orvosszakértői vizsgálat eredményei szerint az áldozatoknál oxigénhiányos állapot lépett fel, és már a magyarországi útszakaszon megfulladtak. A menekültek feltehetően Szíriából, Irakból és Afganisztánból indultak Európába. A szakértők már halottak több mint a felét azonosította, a vizsgálat azonban még nem fejeződött be.

Eddig hat gyanúsítottat vettek őrizetbe az ügyben.

mti/para

Címkék: menekültek, meghaltak