Haláli ábrán mutatja az egyik uniós kormányfő, hogy mi fán terem Putyinék rejtélyes szimbóluma

2022. április 6. - 22:20 | Külföld

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ukrajnai háború február végi kitörése előtt az emberek arra lehettek figyelmesek, hogy az orosz-ukrán határnál felsorakoztatott orosz tankok és harci járművek oldalán egy hatalmas Z betű virít. Azóta már kiderült, hogy azt az orosz „Za pabjedu” (A győzelemért) kifejezéssel  lehet összekötni. Most a szlovén miniszterelnök egy Twitter-bejegyzésben magyarázta el, hogyan jöhetett létre a putyinisták új jelképe.

Haláli ábrán mutatja az egyik uniós kormányfő, hogy mi fán terem Putyinék rejtélyes szimbóluma
Egy szépen kilőtt orosz tank (Twitter)

Janez Janša szlovén kormányfő tudja a magáét arról, ami ezt a birodalmi viszketegségtől megveszett oroszok által indított háborút illeti. Janša volt az, aki március közepén az ukrán fővárosba, Kijevbe látogatott Mateusz Morawiecki lengyel és Petr Fiala cseh kormányfővel együtt, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Most a kicsi ország nagyszerű politikusa a közösségi oldalán megjelentette "A Z szimbólum fogantatása és születése" című mesterművet, aminek a jelentését talán nem is kell különösebben szájba rágni. Íme:

A "Z" bötű után még zárójelben gondosan odabiggyesztette a kormányfő szlovénül, hogy "gonosz", de ezt inkább csak a minden részletre kíváncsi, de szlovákul (esetleg szlovénül) nem tudó olvasóinknak jegyezzük meg.

Nem mellesleg a szlovén külügyminisztérium kedden azt közölte, hogy Szlovénia - hasonlóan a többi normálisabb EU-s országhoz, mint például Szlovákia - csökkenti az orosz nagykövetség diplomatáinak és technikai személyzetének létszámát, tiltakozásul amiatt, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja alatt a Kijevhez közeli Bucsában civileket végeztek ki.

(sp)