Halálosan mérgező a levegő Pozsonyban

4 ezer korai halált követel a szlovák kerületi székhelyek  szennyezett levegője. - állítja a Fenntartható Alternatívák Központja (Centrum pre trvalo-udržateľné alternatívy) szervezet szakértői, akik a meteorológiai intézet (SHMÚ) nitrogénoxid- és finompor-kibocsátási adatait elemezték ki.

Halálosan mérgező a levegő Pozsonyban
wikipédia

Ez alapján megállapítható, hogy a főváros levegőjének csapnivaló minősége miatt évente 1580-an halnak meg Pozsonyban idő előtt. Kassán 990-en, Eperjesen 410-en, Besztercebányán 340-en, Zsolnán 310-en, Nagyszombatban 240-en és Trencsénben 190-en. A nyitrai adatokat viszont nem tartalmazza a jelentés. A levegő milyenségével kapcsolatos gazdasági károk elérik a 10 milliárd eurót.

Daniel Lešinský, a CEPTA elnöke riasztónak tartja az adatokat. „Minden további halasztás nélkül megfelelő összeget kell elkülöníteni a levegő minőségének javítására, tisztázni kell az önkormányzatok ezzel kapcsolatos hatásköreit, és a zöld alternatívákhoz és közbeszerzéshez kell kötni az uniós pénzek felhasználását” - jelentette ki Lešinský. A szervezet további intézkedéseket sürget a közlekedésben, a károsanyag-kibocsátásban, a fűtésben, továbbá a kivételek visszavonását és környezetbarát ipari és energetikai technológiák kötelező bevezetését javasolja.

A CEPTA arra is emlékeztet, hogy Szlovákia Lengyelországgal, Magyarországgal és Csehországgal együtt a legszennyezettebb levegőjű uniós tagállamok közé tartozik. „Évek óta a szállópor mennyisége jelenti nálunk a legnagyobb problémát, rendre meghaladja a határértéket. Az OECD adatai szerint a 2015-ös évben a légszennyezettség miatt bekövetkezett halálesetek száma 9,279 milliárd eurós nemzetgazdasági kárt okozott Szlovákiában, ami a GDP 6,5 százaléka” - áll a CEPTA jelentésében.

TASR