Halálra ítélték nyolc embert a tavalyi terrorcselekményekkel összefüggésben

Nyolc embert ítéltek halálra vasárnap Iránban a parlament és a Khomeini-mauzóleum ellen tavaly elkövetett, 18 ember életét követelő merényletekkel összefüggésben.

A teheráni forradalmi bíróság hét tárgyalási nap után hozta meg az ítéletet, amely ellen húsz napon belül fellebbezni lehet a legfelsőbb bíróságon - közölte az iráni tévében Músza Gazanfarabi, a forradalmi törvényszék vezetője. 

A bírósági ítélet szerint a vádlottak segítették a merényletek öt elkövetőjét. A későbbiekben tárgyalják az áldozatok hozzátartozóinak keresetét az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia ellen.

Az iráni parlament és a Khomeini-mauzóleum épületét tavaly június 7-én támadták meg öngyilkos merénylők és fegyveresek. A mészárlásban 18 ember életét vesztette, több mint ötvenen megsebesültek. A merényletet az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára, az iráni Forradalmi Gárda pedig azzal vádolja a rivális Szaúd-Arábiát és az Egyesült Államokat, hogy közreműködtek a támadások megszervezésében. 

A támadások után a hatóságok több tucat gyanúsítottak vettek őrizetbe. Az elítélteken kívül még további tizennyolc vádlottja van a terrorcselekményeknek.

MTI/para