Halálra késeltek egy brit parlamenti képviselőt

2021. október 15. - 16:51 | Külföld

Késes támadás érte pénteken a kormányzó brit Konzervatív Párt egyik alsóházi képviselőjét.

Halálra késeltek egy brit parlamenti képviselőt
Sir David Amess (Fotó: brit parlament)

A Sky News kereskedelmi hírtelevízió és a BBC közszolgálati médiatársaság beszámolói szerint a 69 éves Sir David Amess éppen képviselői fogadóórát tartott a délkelet-angliai Leigh-on-Sea kisvárosban lévő választókörzeti irodájában, amikor valaki egy késsel többször megszúrta.

Később a sajtó arról tájékoztatott, hogy Sir David Amess belehalt sérüléseibe. A konzervatív képviselő, aki korábban leginkább az abortusz elleni, illetve az állatjólét melleti kampányaival került a figyelem középpontjába, feleségét és öt gyermekét hagyta maga után. A politikus 1983 óta megszakítás nélkül volt a brit parlament képviselője.

A rendőrségnek sikerült megtalálnia a feltételezett elkövetőt és a gyilkos fegyvert is.

Legutóbb öt éve történt ilyen

Legutóbb öt éve követtek el merényletet brit parlamenti képviselő ellen.

Jo Coxot, a legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt kétgyermekes, 41 éves képviselőnőjét 2016. június 16-án, egy héttel a brit EU-tagságról tartott - a kilépésre voksolók szűk többségű győzelmével végződött - népszavazás előtt három lövéssel és többtucatnyi késszúrással meggyilkolta egy magányos tettes, Thomas Mair, akit még abban az évben tényleges életfogytiglani börtönre ítéltek.

Az ítélet indoklása szerint Mair cselekedetét rasszista, újnáci, fehér felsőbbrendűséget hirdető erőszakos eszmék motiválták.

(MTI/parameter)