A halált nem lehet kikapcsolni - a krematóriumokat is érinti az energiaválság

2022. augusztus 4. - 10:32 | Külföld

Tagadhatatlanul bonyolult ez az év. Amerre csak nézünk háborúk és járványok, sőt ott van még az ezekből kialakult számos válság is. Példának okáért ott van a földgázellátási válsághelyzet, és a kérdés: Lesz-e elég földgáz télen? Nem várt helyekről kapunk figyelmeztetéseket ezzel kapcsolatban, ahogyan most is ez történt - a német krematóriumok figyelmeztetnek, ha beüt egy hosszabb energiaválság  nem biztos, hogy fogják tudni teljesíteni az elhunytak utolsó kívánságát.

A halált nem lehet kikapcsolni - a krematóriumokat is érinti az energiaválság
Fotó: Pixabay/illusztráció

Erre a helyzetre figyelmeztet Svend-Joerk Sobolewskit is, a német krematóriumok konzorciumának elnöke, aki szerint

a krematóriumok készenléti terveket dolgoznak ki a magas földgázárak és a hiány kockázata miatt.

Mivel Németországban a földgázszállítások mindössze a teljes kapacitás 20 százalékára csökkentek, ennek hatására az árak a múlt héten 30 százalékkal megugrottak, az áramárak pedig rekordszintre emelkedtek, ennek következtében pedig a temetkezési költségek is egyre magasabbak - írja a Portfolio.hu.

Voltak már olyan javaslatok is, miszerint a krematóriumok átlaghőmérsékletét 850 Celsius-fokról - 750 Celsius-fokra kéne csökkenteni, de Stephan Neuser a német temetkezési vállalkozók szövetségének elnöke szerint az igazi megoldást

az elektromos meghajtású krematóriumok jelenthetnék.

Néhány hamvasztót már kikapcsoltak, viszont vannak olyan helyek ahol éjjel-nappal működnek, ezzel próbálva nagyobb hatékonyságot elérni a téli időszak előtt.

Sobolewski szerint, ha még ennél is súlyosabb lesz az energiaválság, akkor legjobb esetben is csak korlátozott számban fognak működni a hamvasztók.

"A halált nem lehet kikapcsolni"

- magyarázta.

(Portfolio.hu)

Címkék: krematórium, földgáz