Hálapénzt fizettek volna a miniszter helyettesének, de ő inkább egy rendőrségi ügynököt küldött a találkozóra

2020. szeptember 25. - 09:29 | Belföld

A rendőrség követte, lehallgatta, sőt, még ügynököt is bevetett, így aztán vizsgálti fogságba került az a két személy, akik megpróbálták megvesztegetni Martin Feckót, a földművelésügyi minisztérium államtitkárát. Ahogy arról már írtunk, a lekapcsoltakat azzal gyanúsítják, hogy egy állami IT-megrendelés ügyében akarták lefizetni Feckót. Nem a megfelelő embert próbálták megkörnyékezni.

Hálapénzt fizettek volna a miniszter helyettesének, de ő inkább egy rendőrségi ügynököt küldött a találkozóra
Rendőrségi felvétel (Facebook)

A pályázat értékének 5%-át, azaz mintegy 60 ezer eurót fizették volna ki a Lomtec cég emberei, Miroslav Sedlák gazdasági igazgató és a neki dolgozó Peter Chrašč jogász, ha az államtitkár segít feléjük terelni az üzletet. A vizsgálati fogságuk elrendelését indokló bírósági határozat több érdekes információval is szolgál. Ebből kiderült, hogy az ellenük szóló bizonyítékok rendőrségi felvételekkel, lehallgatott beszélgetésekkel vannak aládúcolva, amit egy beépített ügynök munkája is segített.

A hatóságok szerint ez volt az első alkalom, amikor valakik megpróbálták a Matovič-kormány egyik vezető politikusát megkenni pénzzel. Ez a lépés - ahogy ez be is bizonyosodott - nem volt a legjobb ötlet, hiszen Fecko a vezető kormánypárt, az OĽaNO korrupcióellenes aktivistájaként lett ismert. Ezért nem is volt csoda, hogy mindjárt az elején együttműködött a rendőrséggel az eset felgöngyölítésében.

Chraščot és Sedlákot megvesztegetéssel és pénzmosással gyanúsítják, és ha a vádak bebizonyosodnak, 12 év büntetést kaphatnak.

A bírósági dokumentumokból kiderült, hogy a két személy egyike már augusztus elején találkozott az ügy egyik tanújával, hogy csúszópénzt ajánljon fel a Központi Mezőgazdasági Ellenőrzési és Tesztelési Intézet egyik pályázatával kapcsolatban. Ezen a találkozón nem az államtitkár vett részt, hanem az ügyre ráállított ügynök. Aztán eltelt egy hónap, és szeptember elején ismét összejött egy találka egy pozsonyi étteremben. Az esetről beszámoló DenníkN itt már neveket is tud: ezen az egyeztetésen ott volt Chrašč és Sedlák, valamint a rendőrségi ügynök, aki rejtett videófelvételt is készített az eseményről.

Kenőpénzt ajánlottak fel, mégpedig az egész ügylet 5%-át fizettek volna ki, ha az államtitkár segít elnyerni a pályázatot és az egész ügyet egészen a szerződés aláírásáig kíséri.

Két nappal később, szeptember 9-re egy fővárosi bevásárlóközpontba beszéltek meg egy találkát. Itt is elhangzott az a bizonyos 5 százalékos "sikerdíj", amit Feckónak perkáltak volna le. A rendőrségi felvételek beszámolnak arról,

miként juthatott volna az államtitkár a jutalmához. Egy gazdasági társaságot kellett volna bebiztosítania, amelyik közelebbről meg nem határozott szolgáltatások beszállítójaként jelent volna meg a tranzakcióban.

És mivel ezek az egyeztetések olyan jól haladtak, az is felmerült, hogy egy újabb milliós tételt is hasonlóképpen lerendezhetnének. És méfg ez sem minden. A jelenleg már gyanúsítottként rács mögé küldött egyik személy azzal fordul a beépített ügynökhöz, hogy jó lenne az agrártárca élelmiszeripari kérdésekkel foglalkozó osztályára beültetni egy hölgyet, amiért szintén fizetett volna.

A bírósági dokumentumok szerint a találkozókat Chrašč szervezte, aki az "interneten" botlott bele a pályázati felhívásba. A jogász azzal védekezik, hogy szó sem volt hálapénzről, hanem inkább valami olyan tartozásról, ami az egyeztetés résztvevőihez köthető. A Lomtec cég - amelyik korábban rendszeresen jutott hozzá állami megrendelésekhez - elutasítja a korrupciót és erről a hozzáállásáról egy nyilatkozatot is küldött az üggyel foglalkozó DenníkN lapnak.

A szóbanforgó tendert még a Pellegrini-kormány regnálásának végén indították el az SNS jelöltje által vezetett minisztériumnál. A szerződés aláírását azonban Ján Mičovský (OĽaNO) miniszter leállította, a két említett személy azonban Fecko államtitkáron keresztül próbálta elérni, hogy azt mégis aláírják.

(denníkn)