Hálát adtak az égnek, hogy még élnek magyarok Szlovákiában

2016. április 12. - 16:23 | Külföld

MAGYARORSZÁG - A Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja nemcsak az üldözöttek, kitelepítettek előtti főhajtásról szól, hanem a jelenről is - mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke az emléknap alkalmából rendezett keddi ünnepségen az Országházban.

A Rákóczi Szövetség által rendezett eseményen Gulyás Gergely kijelentette: az emléknapon három teendője van "minden, a nemzete sorsát magáénak tekintő magyarnak", először is hálát adni Istennek, hogy még élnek magyarok a Felvidéken ennyi megpróbáltatás után. Továbbá fontos az emlékezés, az üldözöttek, kitelepítettek előtti főhajtás, de ez a nap a jelenről is szól, mert amíg Európában van olyan állam, ahol "a nemzetközi jogrend legalapvetőbb értékeibe ütköző, jogfosztó, kollektív bűnösségen alapuló" Beneš-dekrétumok rendelkezései a jogrendben szerepelhetnek, ez a nap nem csak a múltra emlékezés napja - hangsúlyozta.

Az Országgyűlés alelnöke szerint emellett az emléknapon lényeges emlékezni az alaptörvényből eredő kötelezettségre is, hogy Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva felelősséget visel a határon túli magyarok sorsáért.

(MTI)