Haldoklik, és emiatt szabadulni akar a sittről az egykori kassai keresztapa

2021. február 20. - 13:46 | Belföld

A Borža néven ismert Dušan Borženský néhány éve küzd azért, hogy szabadlábra kerülhessen. Súlyos rákbeteg, ügyvédje szerint haldoklik - számolt be róla a Joj TV.

Haldoklik, és emiatt szabadulni akar a sittről az egykori kassai keresztapa
Dušan Borženský (Fotó: TASR-archív)

Borženskýt 23 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték három gyilkosságban való bűnrészességért. A büntetésének kétharmadát 2018-ban letöltötte, ügyvédjén keresztül ezt követően kezdeményezte feltételes szabadlábra helyezését.

A járásbíróság egyszer már döntött a büntetése felfüggesztéséről, a kerületi bíróság viszont azt eltörölte, és visszautalta az ügyet az első fokú szervhez. Pénteken a járásbíróság ugyanúgy döntött, mint elsőre, egy évre felfüggesztette a büntetését.

"Ügyfelem haldoklik, és embertelennek, az alapjogai megsértésének tartom ennek az állapotnak a meghosszabbítását a börtönben" - reagált a Joj TV-nek az ügyvéd, Bacsó Tibor.

Lánya, Simona azt mondta, hogy apja nagyon beteg, onkológusai szerint pedig ilyen eredményekkel sokan már nem is tudnának élni.

Borža jelenleg a súlyos rákbeteg elítéltek kórházában fekszik, a bíróság ezért is adott helyt a büntetés felfüggesztésére vonatkozó kérelemnek.

A döntés azonban nem jogerős, az ügyész fellebbezett, így ismét a kerületi bírósághoz kerül az ügy. Jarmila Janová, a kerületi ügyészség szóvivője szerint kettő érv szólt a fellebbezés mellett. Az egyik, hogy nem a megfelelő bíróság döntött, a másik pedig, hogy Borža a rabkórházban is kezelhető.

(Joj TV)