Haldokló csillagról készített felvételt a NASA (videó)

2018. december 29. - 11:32 | Tech

Érdekes fotót osztott meg karácsony alkalmából a NASA: a képen látható cefeida csillag már élete végén jár, és szabályos időközönként elhalványul, majd megint fényesebb lesz.

Haldokló csillagról készített felvételt a NASA (videó)
Fotó: NASA / Hubble

Az RS Puppis egy igazán különleges csillag: úgynevezett cefeida variáns, ami azt jelenti, hogy periodikusan elhalványul, majd újra fényesebb lesz. A cefeidák a változócsillagok közé tartoznak, jellemzően 4-5 naptömegű, vagy nehezebb sárga szuperóriás csillagok. A pulzálás az instabilitás miatt alakul ki: ezek az égitestek általában rövid élettartamúak, és már közel vannak ahhoz, hogy feléljék a kémiai energiaraktáraikat.

Az asztrofizikusok támpontként használják őket: a fényességváltozás miatt megállapítható, hogy milyen messze vannak, ennek segítségével pedig az őket tartalmazó galaxis vagy csillaghalmaz távolságát is meg lehet határozni.

Az RS Puppis fényességi periódusa 41,5 nap, és igencsak gyorsan fényesedik, majd lassan halványul el. A NASA által megosztott fotó valójában a csillagot körülvevő csillagköd, ami gázokból és kozmikus porból áll.

24.hu

Címkék: csillag, NASA, űrkutatás