Hamarabb érkezett az influenzajárvány, és fel kell készülni a következőre

2023. január 8. - 10:55 | Belföld

99-ről 95 százalékra csökkent az országos oltási arány az olyan betegségek esetében, amelyek ellen kötelező a védőoltás. Ján Mikas tiszti főorvos emlékezteti a szülőket, hogy a rendszeres kötelező védőoltások részeként adassák be a vakcinákat gyerekeiknek.

Hamarabb érkezett az influenzajárvány, és fel kell készülni a következőre
Ján Mikas (Fotó: TASR)

„Megtörténhet, hogy ha egy régión belül sokan elutasítják gyerekeik beoltását, akkor ott súlyos betegség járványa léphet fel” – figyelmeztetett Mikas.

Rámutatott a 2018-as kelet-szlovákiai kanyarójárványra. „Ha az oltatlan populációba fertőzött személy kerül, járvány alakulhat ki” – magyarázta a tiszti főorvos.

Mikas az influenzát, a Covid-19-et, az akut légúti megbetegedéseket és a gyomor-bélrendszeri betegségeket is a jövő év epidemiológiai kihívásainak tekinti. „Ritka, de nagyon veszélyes betegségek is lehetnek, például olyan vérzéses láz, mint az ebola vagy hasonlók. Arra számítunk, hogy ritka lesz, lehet, hogy nem is alakul ki, de fel kell rá készülnünk” – tette hozzá.

A tiszti főorvos rámutatott, hogy az országos influenzajárvány ebben a szezonban még a karácsonyi szünet előtt kezdődött, míg általában január végén, február elején jelentkezik. „Januárban és februárban vélhetően fel kell készülnünk az influenzajárvány második kicsúcsosodására” – mondta Mikas. Szerinte az erősebb influenzaaktivitás többek között a járványügyi intézkedések enyhítésének vagy a viszonylag alacsony oltási aránynak a következménye.


TASR/para