Hamarabb megkezdi a Bennu aszteroidáról gyűjtött minta elraktározását az OSIRIS-REx

2020. október 27. - 14:25 | Tech

A tervezettnél egy héttel hamarabb, már kedden megkezdi a Bennu aszteroidáról gyűjtött minta elraktározását az OSIRIS-REx űrszonda.

Hamarabb megkezdi a Bennu aszteroidáról gyűjtött minta elraktározását az OSIRIS-REx
Fotó: NASA/Goddard/University of Arizona/AP

Eredetileg november 2-ra tervezték csak az elraktározás megkezdését. Korábbi vizsgálatok azonban megállapították, hogy a begyűjtött minta megfelelt a 60 grammnyi kitűzött célmennyiségnek, és a gyűjtőedény fedelét nagyobb kövek felfeszítették, ezért a minta szivárogni kezdhetett - közölte hétfőn az amerikai űrkutatási hivatal.

"A csapat éjjel-nappal azon dolgozik, hogy meggyorsítsa az elraktározási folyamatot, hogy minél több anyagot megóvhassunk és lehozhassunk a Földre"

- mondta Dante Lauretta, a NASA missziót vezető kutatója.

Az OSIRIS-REx múlt héten egy többórás bonyolult manőver során hajtotta végre a törmelék és por begyűjtését, így ez lett az első amerikai űreszköz, amely mintát vett egy aszteroidából.

Más műveletekkel ellentétben, amelyeket az OSIRIS-REx önállóan végez el, a raktározás szakaszosan történik, a földi személyzet felügyeletét és irányítását igényli. A csoport parancsokat küld az űrhajónak, hogy kezdje meg az egyes lépéseket. Amikor az OSIRIS-REx teljesítette a feladatot, a szonda adatokat és képeket küld a Földre és várja a továbblépésre vonatkozó parancsot - olvasható a NASA honlapján.

Mivel a jelek 18,5 perc alatt teszik meg a Föld és a szonda közötti távolságot, minden lépésnek 37 perces tranzitidőre van szüksége. A teljes elraktározási folyamat több napig fog tartani, melynek végén a minta biztonságba kerül a szonda mintavisszaküldési kapszulájában (SRC).

Az értékes leletek három év alatt érkeznek meg a Földre.

(MTI)

Címkék: aszteroida, Bennu