Hamarosan a 2021-es szintre csökkenhetnek a lakásárak

2023. március 15. - 20:04 | Belföld

A közeljövőben a 2021-es év augusztusának szintjére csökkenhetnek a lakásárak. A legérzékelhetőbb csökkenésre ott számít az Ingatlan Unió (RÚ), ahol a legnagyobb mértékben ugrottak meg a lakásárak az elmúlt időszakban.

Hamarosan a 2021-es szintre csökkenhetnek a lakásárak
Illusztrációs felvétel (TASR)

„Természetesen nem lehet garantálni, hogy pontosan addig a szintig süllyednek az árak, és aztán kezdenek újra növekedni” – tette hozzá Vladimír Kubrický, az RÚ fő elemzője, mivel az ingatlanpiac túl specifikus ágazat. Mindemellett a társaság a 18 hónappal ezelőtti árak visszatérést tartja a legreálisabbnak.

A megyeszékhelyek közül Besztercebányán csökkenhetnek leginkább az árak, 30,4%-kal, az új és a régebbi lakások ára egyaránt, ugyanis az elmúlt öt évben ott volt a legnagyobb drágulás, összesen 109,8%-os.

Ezzel szemben Nyitrán volt a legenyhébb áremelkedés a megyeszékhelyek közül, 62,5%-os, az unió szerint ezért várhatóan ott csökkennek majd a legkisebb mértékben a lakásárak.

Kubrický hozzátette, nincs ok pánikra a lakáspiacon. „Főleg a vonzó, versenyképes lakást eladásra kínálóknak nincs okuk nyugtalankodni, mert továbbra is élénk a piac” – tette hozzá Kubrický.

TASR