Hamarosan átadják az utóbbi évek egyik legfontosabb új útszakaszát Dunaszerdahelyen

2023. november 24. - 12:26 | Régió

A Sport utca és a Kisudvarnoki út összekötésének látványos munkálatai február végén kezdődtek a fakivágással, októbertől már aszfaltoztak, jelenleg pedig a kerékpárút és járda térkövezésének utolsó szakasza zajlik.

Hamarosan átadják az utóbbi évek egyik legfontosabb új útszakaszát Dunaszerdahelyen
Cséfalvay Á. András felvételei november közepén készültek (További felvételekért kattints!)

A fák kivágásába az önkormányzat már tavaly januárban beleegyezését adta, ezt követően kezdődhetett meg a kivágás engedélyeztetési folyamata, a szolgalmi jogok biztosítása az érintett területre, dönteni kellett emellett gázvezeték áthelyezéséről is. A tavalyi határozat alapján 57 fát és bokrot volt szükséges kivágni a meglévő erdei út mentén.

Ezt követtk a föld alatt zajló munkálatok, a Nyugat-Szlovákiai Vízművek csatornahálózatot és átemelőállomást épített ki. Az úttestet júliusban kezdték kiépíteni, augusztusban pedig a szennyvíz- és vízvezeték építésével és csatlakoztatásával kapcsolatos munkálatok miatt zárták le a Kisudvarnoki út egy szakaszát a temetőnél, noha az előzetesen bejelentett teljes lezárás elmaradt, az autósok, némi korlátozással használni tudták a kiserdei kereszteződést.

Az útszakasz 466 méter hosszú, mellette pedig kétsávos bicikliutat és járdát is kialakítottak, jelenleg már a közvilágítás lámpái is a helyükön állnak. A beruházás teljes költsége 597 ezer euró.

A város televízió egy hónappal ezelőtt közölte, hogy az utat egy hónapon belül átadhatják. Sokan várnak erre, ugyanis az út egyik legfőbb előnye, hogy tehermentesíti a Gyurcsó István utcát, melyen a Kisudvarnoki úttal való kereszteződésében csúcsforgalom idején hatalmas dugók alakulnak ki. Emellett az Észak II-es lakótelepen élőknek lehetőségük lenne kijutni a 63-as főútig, illetve onnan vissza a Tescóig vezető átkötőúton, kikerülve a belvárost.

(SzT)