Hamarosan drónok szállíthatják a postát és az ételt is Szlovákiában, és ez nem vicc!

2022. december 2. - 14:38 | Belföld

A jövőben a drónokat postai küldemények szállítására, élelmiszerek kiszállítására, szántóföldek permetezésére, de az egészségügyben vér vagy emberi szervek szállítására is használhatják majd. Ezt egy új jogszabály teszi lehetővé, amely a drónok működését hivatott szabályozni.

Hamarosan drónok szállíthatják a postát és az ételt is Szlovákiában, és ez nem vicc!
Fotó: TASR - Veronika Mihaliková

A képviselők az 1998-ban hatályba lépett polgári légiközlekedési törvény alapvető megváltoztatását javasolják. Az anyag már átment a tárcaközi véleményezési eljáráson, a képviselők várhatóan az elkövetkező hónapokban szavaznak róla.

A közlekedésügyi minisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy havonta 20 ezer drón száll fel Szlovákiában, de ezek mozgását semmilyen jogszabály nem szabályozza.

"Akárcsak az úton közlekedő autókat a közúti tábláknak és szabályoknak kell vezérelniük, hogy ne történjenek balesetek és biztonságos legyen a közlekedés, úgy az égboltra vonatkozóan is hasonló szabályokat kell alkotni" - mondta Andrej Doležal közlekedési miniszter.

Az új törvény szabályozni fogja a dróntulajdonosok áttekintését is.

Marek Košuda, a kassai Műszaki Egyetem Repüléstudományi Karának munkatársa szerint külföldön a drónokat különböző területeken kezdik használni a mindennapi tevékenységek során. "Szolgálhatnak az egészségügyben, az iparban vagy a mezőgazdaságban" – mondta, hozzátéve, működésük szabályozása növeli a biztonságot, és jelentősen hozzájárul a drónok széleskörű, a társadalom igényeit kielégítő megvalósításához.


(TASR)

Címkék: Dron