Hamarosan elbúcsúzhatunk az egy- és kétcentes érméktől

2018. október 21. - 16:23 | Belföld

Az egy és két eurócentes érmék megszüntetését javasolja a Szlovák Kereskedelmi Szövetség (ZO SR).

Hamarosan elbúcsúzhatunk az egy- és kétcentes érméktől
Fotó: Pixabay - illusztráció

A Hospodárske noviny információi szerint a Szlovák Nemzeti Bank is egyetért a Szlovák Kereskedelmi Szövegség javaslatával, ezt azonban hivatalosan még nem erősítették meg.

Az euróövezetben nem ritka, hogy eltörlik az egy- és kétcentes érméket, hiszen így döntöttek például Finnországban, Olaszországban és Hollandiában is.

Szlovákiának is van már tapasztalata a minimális értékű érmék eltörlésével: 15 évvel ezelőtt – amikor még korona volt a fizetőeszköz – a 10 és 20 filléresektől vehettünk búcsút.

Pavol Konštiak, a Szlovák Kereskedelmi Szövetség alelnöke szerint

az egy- és kétcentesek miatt hosszabb sorok alakulnak ki a kasszáknál és az üzleteseknek is hosszabb ideig tart megszámolni azokat.

A következő lépésként a pénzügyminisztériumnak kell jóváhagynia a javaslatot. A Hospodárske noviny úgy tudja, a tárca is előnyösnek tartja az egy- és kétcentesek eltörlésének ötletét.

„Az egy- és kétcentes érmék használatának korlátozása a készpénzes körforgásban hozzájárulna a racionalizációhoz a pénz körforgásában, nemcsak a Nemzeti Bank számára, hanem mindenkinek, aki részt vesz benne” – közölte Alexandra Gogová, a pénzügyi tárca szóvivője.

Amennyiben európai szinten is jóváhagyják az egy- és kétcentes érmék eltörlését, a kerekítés várhatóan csak a a készpénzes fizetésre vonatkozna, a bankszámlás átutalásra nem. A végső összeget kerekítenék, nem pedig az egyes termékek árát.

Ha például 25 euró 11 vagy 12 centet fizetnénk, a végösszeget 25 euró 10 centre kerekítenék le. Amennyiben a végösszeg 25 euró 13, 14, 16 vagy 17 centre jön ki, úgy azt 25 euró 15 centre kerekítenék. Ha pedig 25 euró 18 vagy 19 centet fizetnénk, akkor 25 euró 20 cent lenne a végösszeg.


(HN/para)