Hamarosan elkezdhetik a 12 és 18 év közöttiek oltását a harmadik adaggal

2022. február 9. - 15:25 | Belföld

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője megerősítette a DenníkN-nek, hogy jövő héten kezdhetik el oltani a 12 és 18 év közötti korosztályt a koronavírus elleni vakcina harmadik adagjával. Az oltást a szülőknek kell kérvényezniük, és nem szükségeltetik majd hozzá orvosi beleegyezés.

Hamarosan elkezdhetik a 12 és 18 év közöttiek oltását a harmadik adaggal
Fotó: TASR

Az egészségügyi minisztérium egészen mostanáig várt az Európai Gyógyszerügynökség döntésére a korosztályt érintő oltást illetően, de az továbbra sem határozott. A gyermekorvosok és az immunizációs munkacsoport indítványozta a gyerekek harmadik adaggal történő oltásának az elindítását. A DenníkN szerint ezt az elkövetkező napokban hagyhatja jóvá az egészségügyi miniszter.

A 12 és 18 év közöttiek 4-6 hónappal a második oltás beadását követően kaphatják meg a harmadikat. A korosztályt a Pfizer vakcinájával oltják, és csak a 12 éven felüli gyerekek kapják meg, noha az alaprendszer szerinti védőoltás ötéves kortól engedélyezett Szlovákiában.

Az országban a gyerekek 11 százaléka kapta meg az oltás első adagját, több mint 8 százaléka pedig a másodikat. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az 5 és 9 év között korosztályban eddig 400 gyerek kapta meg a két oltást, a 10 és 14 közöttiben több mint 32 ezren, a 15 és 19 év közöttiben pedig majdnem 56 ezren.

(DenníkN)