Hamarosan érkezik az emelt összegű családi pótlék

2023. augusztus 9. - 12:37 | Belföld

A munka-, szociális és családügyi hivatalok egyszeri emelt összegű családi pótlékot küldenek az elsős diákok szüleinek még idén.

Hamarosan érkezik az emelt összegű családi pótlék
Fotó: TASR - illusztráció

Az emelt összegű családi pótlékkal az iskolakezdéssel járó kiadásokhoz járulnak hozzá – azok a szlovákiai családok jogosultak rá, ahol a gyerek idén szeptemberben kezd az alapiskola első évfolyamában.

Az emelt összegű családi pótlék 170 euró lesz, a pénzt októberben automatikusan megkapják a családok, nem kell külön kérvényezni – tájékoztatott szerdán a Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal (ÚPSVR).

A standard családi pótlék jelenleg 60 euró, az összeget tehát a szeptemberi hónapra vonatkozóan 110 euróval emelik.

„A tanévkezdés fontos és örömteli esemény a család számára, úgy gondolom, hogy az emelt összegű családi pótlék segíthet a szülőknek az alapvető iskolai segédeszközök finanszírozásában” – mondta Karol Zimmer, az ÚPSVR vezérigazgatója.

Az emelt összegű családi pótlékot 2019-től a munkaügyi kirendeltségek biztosítják, amelyre az alapiskola első évfolyamába először kerülő gyermekek szülei jogosultak.

A támogatás gyermekenként csak egyszer jár, a folyósításhoz szükséges adatokat az oktatásügyi minisztérium információs rendszeréből szerzik meg.

Ha a jogosult személy egy másik EU-tagállamban részesül családi pótlékban, az emelt támogatást igényléséhez kérelmet kell benyújtania. A tájékoztatót, beleértve a kérelmezési lapot is, a Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal honlapján teszik közzé.


(TASR)