Hamarosan fordulhat a kocka a munkaerőpiacon, minden ötödik cég elbocsátásokat tervez Szlovákiában

2022. szeptember 21. - 15:55 | Belföld

A munkanélküliség továbbra is csökkenő tendenciát mutat, ősszel azonban ez változtathat. A ManpowerGroup felmérése szerint minden ötödik munkáltató elbocsátást tervez.

Hamarosan fordulhat a kocka a munkaerőpiacon, minden ötödik cég elbocsátásokat tervez Szlovákiában
Fotó: TASR - illusztráció

2022 utolsó negyedévében a cégek 22 százaléka számol elbocsátással, míg tavaly ez az arány mindössze 8 százalék volt – derül ki a munkaerő-kölcsönző cég felmérésének eredményeiből. Ezzel szemben az új munkavállalókat alkalmazni tervező cégek aránya is nőtt - 17 százalékról 28 százalékra, elsősorban a bankszektorban – írja a Denník E.

Bár augusztusban ismét enyhén csökkent a munkanélküliség, a felmérés eredményei azt mutatják, hogy Oroszország ukrajnai inváziója következtében visszatér a bizonytalanság a munkaerőpiacra. A cégek aggódnak az energiaárak miatt, és a világszerte növekvő infláció visszafogja a keresletet itthon és külföldön egyaránt.

"Jelenleg az infláció és a háború okozta válság még nagyobb veszélyt jelent a vállalkozásokra, mint a járvány volt" - mondja Zuzana Rumiz, a ManpowerGroup igazgatója.

A munkanélküliségi ráta augusztusban elérte a 6,78 százalékot, és havi összevetésben 0,09 százalékponttal csökkent. A járások között azonban jelentős különbségek vannak: Nagyrőcén és Rimaszombatban nagyjából minden ötödik munkaképes korú személy munkanélküli.

A felmérés alapján a mezőgazdaság, az áram- és gázszolgáltatás, valamint a vízgazdálkodás területén tervezik a legtöbb elbocsátást, de szállásszolgáltatás és a vendéglátóipar is szenved már a pandémia óta.


(DenníkE)