Hamarosan indul a PET-palackok és üdítősdobozok visszaváltása, nemes ötlettel állt elő az egyik üzletlánc

2021. december 22. - 12:56 | Belföld

Több mint egymilliárd PET-palackot és 350 millió dobozos italt adnak el évente a szlovákiai üzletekben. Újévtől indul ezeknek a visszaváltása, néhány helyen pedig nemes célra is fel lehet majd ajánlani az ezekből származó összeget.

Hamarosan indul a PET-palackok és üdítősdobozok visszaváltása, nemes ötlettel állt elő az egyik üzletlánc
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Január 1-től a PET-palackokat és italos dobozokat vagy a szelektív hulladékgyűjtőkbe dobhatjuk majd, vagy pedig visszavisszük őket az üzletekbe, ahol kapunk értük bizonyos összeget.

Tomáš Bezák, a Lidl Slovensko szóvivője szerint az üzletlánc előállt egy olyan ötlettel, hogy az emberek a PET-palackonként vagy dobozonként visszajáró 15 centet az Upracme Slovensko nevű szervezetnek ajánlhatják fel, amely önkéntes aktivitásokat támogat, és célja a természet megtisztítása.

Az elmúlt négy évben megközelítőleg 20 ezer ember kapcsolódott be a szervezet tevékenységébe, és ez idő alatt 400 tonna szemetet szedtek össze.

A visszaváltási rendszer januártól indul, csak a Z szimbólummal és a „zálohované” felirattal ellátott csomagolóanyagokért kapjuk majd meg a 15 centet – a PET-palackokért és a pléhdobozokért is egységesen. A Z szimbólummal ellátott palackokat január elsejétől kezdik forgalmazni. A csomagolást sérülésmentes, nem összepréselt állapotban kell visszavinnünk az üzletbe. Emellett ügyelni kell arra is, hogy a palackokban, dobozokban ne maradjon semmilyen folyadék.

Ján Budaj környezetvédelmi miniszter szerint a PET-palackok és italos dobozok visszaváltása elegendő motiváció arra, hogy az emberek ne dobálják ki őket, és ne szennyezzék velük a környezetet.


(noviny.sk)