Hamarosan jön a rendkívüli nyugdíjemelés – mikor és hogyan fizetik ki a nyugdíjasoknak?

2023. június 5. - 16:13 | Belföld

A Szociális Biztosító július 1-től rendkívüli, 10,6%-os nyugdíjemelést hajt végre. Az emelt összeget először augusztusban fizetik ki, míg július 1-től a nyugdíjfolyósítás napjáig terjedő időszakra pótlékot folyósítanak.

Hamarosan jön a rendkívüli nyugdíjemelés – mikor és hogyan fizetik ki a nyugdíjasoknak?
Fotó: TASR

A biztosító automatikusan átszámolja az összegeket, és a törvény szerint dönt, a nyugdíjra jogosultaknak nem kell külön kérvényezniük az emelést – tájékoztatott Martin Kontúr, a Szociális Biztosító szóvivője hétfőn.

A rendkívüli valorizáció a társadalombiztosítási törvény módosításából adódik. Ez alapján, ha 2022. július 1. és 2023. március 31. között a nyugdíjas háztartások fogyasztói árának összesített havi emelkedése meghaladja az 5%-ot, akkor 2023. július 1-től emelkednek a nyugdíjak. A törvényjavaslatot már aláírta Zuzana Čaputová köztársasági elnök.

A biztosító augusztus elején kezdi el kiutalni az első határozatokat. Kontúr hozzáteszi, a nyugdíjra jogosultaknak nem kell aggódniuk, a megemelt összeget július 1-től visszamenőlegesen fizetik ki addig az időpontig, amikor a Szociális Biztosító határoz a nyugdíjemelésről.

Mint mondja, 2023-ban kétszer is emelik a nyugdíjakat Szlovákiában. A rendszeres január 1-ei valorizáció 11,8%-os volt, míg a júliusi rendkívüli valorizáció 10,6%-os. Július 1-től a minimálnyugdíj összege is emelkedik. A Szociális Biztosító a minimálnyugdíj összegét a júliusi rendkívüli valorizációt követően a nyugdíj összege alapján újraértékeli.

„Először tehát a Szociális Biztosító az eredeti öregségi nyugdíjat emeli 10,6%-kal, második lépésként pedig összehasonlítja ennek összegét az újonnan meghatározott minimálnyugdíj összegével. A nyugdíjra jogosultaknak a magasabb, ezáltal kedvezőbb összeget fizetik ki” – tette hozzá Kontúr.


TASR/para