Hamarosan leszakadhat az ég, figyelmeztetnek a meteorológusok

2022. szeptember 8. - 11:57 | Régió

Csütörtök délután viharok várhatók Szlovákia nagy részén. A meteorológusok elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, amely 14-től 21 óráig, egyes helyeken éjfélig érvényes - tájékoztatott weboldalán a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ).

Hamarosan leszakadhat az ég, figyelmeztetnek a meteorológusok
Fotó: Pixabay - illusztráció

Csütörtökön egy hidegfront éri el Szlovákiát, amely záporokat, helyenként zivatarokat hoz. Előtte meleg levegő érkezik a térségbe, 30 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérséklet.

„Nyugat felől egy hullámzó hidegfront halad át Közép-Európán, amely jól látható a műholdon és a radartérképen is. A front napközben vonul át térségünk felett, záporokat, helyenként zivatarokat hoz" – tájékoztattak a meteorológusok.

Az SHMÚ tájékoztatása szerint nyugaton szintén jelentős lehűlést hoz a hidegfront, mintegy tíz Celsius-fokkal hűl le a levegő. „A többi területen kevésbé lesz hangsúlyos a hőmérsékletváltozás, mert ott már a front előtt csökkenni kezd a hőmérséklet" - tették hozzá a szakemberek.

A meteorológusok csütörtök délutánra elsőfokú riasztást adtak ki az ország nagy részére a viharok miatt. A figyelmeztetés 14-től 21 óráig, egyes területeken éjfélig érvényes.

Az SHMÚ figyelmeztetése szerint a viharokat heves felhőszakadás, jégeső és 65-85 kilométer/órás széllökések kísérhetik.

A meteorológiai intézet tájékoztatása szerint az ilyen időjárás megszokott ebben az évszakban, ezeken a területeken, de kisebb károk keletkezhetnek. „A viharok veszélyt jelenthetnek az emberekre is" – figyelmeztettek a szakemberek.


(TASR)

Címkék: vihar, időjárás, zivatar