Hamarosan megérkezhet a támogatás a háztartásokba és cégekbe a magas energiaszámlák kompenzálásaképp

2022. október 18. - 15:31 | Belföld

Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta Szlovákia indítványát a fel nem használt uniós források felhasználására a magas energiaárak által sújtott háztartások és cégek megsegítése céljából.

Hamarosan megérkezhet a támogatás a háztartásokba és cégekbe a magas energiaszámlák kompenzálásaképp

Erről Veronika Remišová beruházásokért, régiófejlesztésért is informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes tájékoztatott kedden.

Az Európai Bizottság által javasolt jogszabályt még jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek.

Szlovákia a 2014-2020-as programidőszakból veheti igénybe az uniós forrásokat a kis- és középvállalkozások, valamint a lakosság számára. A cégek segélyprogramokon, mint például a COVID-19 világjárvány idején, a háztartások pedig energiacsekkeken keresztül kaphatják majd meg a támogatást.

Az Európai Bizottság a támogatás maximális összegét a teljes uniós csomag 10 százalékára korlátozta, ami körülbelül 1,5 milliárd eurót eredményez.

Remišová szerint igyekezni fognak, hogy ezt az arány legalább megkétszerezzék az Európai Parlamentben.

"Az Európai Bizottság benyújtotta javaslatát, amelyet ezt követően még jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek. Ez egyben felhívás az Európai Parlament felé, hogy mielőbb fogadja el az európai jogszabályt" - húzta alá Remišová.

A végső határidő szerinte az év vége, mert az EP döntése után módosítani kell az operatív programokat és előkészíteni a Szlovákiának szánt pályázatokat. A támogatásokat viszont legkésőbb a jövő év végéig fel kell használni.

Az uniós alapokból és az állami költségvetésből nyújtott segítséget Remišová szerint párhuzamosan készítik elő, hogy optimális esetben egyszerre lehessen fizetni mindkét forrásból a lakosságnak és a cégeknek.

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter október elején jelentette be, az Európai Bizottság engedélyezheti Szlovákiának, hogy a fel nem használt uniós forrásokat az energiaválság megoldására fordítsa: „Ma az Európai Unió valamennyi pénzügyminiszterének luxemburgi találkozóján, az Ecofinen Valdis Dombrovskis ügyvezető alelnök szájából nyilvános ígéretet kaptam a kérésünkre, hogy az Európai Bizottság lépéseket tesz, amelyek lehetővé teszik, hogy Szlovákia felhasználja a 2014 és 2020 közötti időszakban fel nem használt uniós forrásokat” – hangsúlyozta október 4-én.

Matovič akkor arról beszélt, ez óriási siker Szlovákia számára, ugyanis lehetővé teszi, hogy az állam segítő kezével át tudják vészelni a szlovákiai háztartások és cégek az energiaválságot.


(TASR/para)