Hamarosan megkezdik egy újabb dunaszerdahelyi iskolakonyha modernizálását

2019. március 29. - 14:29 | Régió

A képviselő-testület legutóbbi ülésén ismét téma volt a dunaszerdahelyi önkormányzati oktatási intézmények konyháinak és étkezdéinek felújítása. Apró módosítás miatt került napirendre, de vita alakult ki körülötte Hakszer Roland független képviselő és a többiek között.

Hamarosan megkezdik egy újabb dunaszerdahelyi iskolakonyha modernizálását
A Jilemnický utcai alapiskola van soron (Fotó: Paraméter-archív)

A Szabó Gyula Alapiskola konyháját és étkezdéjét tavaly őszre újították fel, az iskolakonyhát pedig eredetileg eredetileg 2018. szeptember 1-jével iktatták volna be a hálózatba, ám mivel később kezdte meg tevékenységét, erre idén szeptemberben kerülhet sor, Magán Iskolai Étkezde néven.

Hájos Zoltán polgármester elmagyarázta, hogy az elavult jogrendszer miatt szerepel az étkezde megnevezésében a „magán” kifejezés, egyébként teljes mértékben önkormányzati fenntartású intézményről van szó. „A szülők és mindenki számára bizonyára megnyugtatóbb lesz, ha ez az iskolakonyha az iskolai hálózatba lesz bejegyezve, mert ennek sokkal szigorúbbak a feltételei” – fogalmazott.

Hakszer Roland

Hakszer Roland független képviselő, aki az előző választási ciklusban is támadta az iskolakonyhák Gastro DS-en keresztüli felújításának projektjét, most ismét elérkezettnek látta az időt, hogy megfogalmazza kritikáját. „Itt a történelmi pillanat, hogy akár egy tollvonással megoldjuk a Gastro DS ügyet. Vissza kell térnünk az iskolakonyháink felújításához. Négy év alatt közös erővel fel tudnánk újítani őket” – húzta alá. Attól tart, hogy a Gastro DS-en keresztül az élelmiszerek beszállítása valamelyik kedvezményezett helyi vállalkozót hozza majd helyzetbe, és erre a Gastro DS árlistáját hozta fel példaként, amelyen állítása szerint szerepelnek olyan tételek, a nagyraktári árnál magasabbak.

Hájos Zoltán erre úgy reagált, megnézik a szerződéseket, ugyanakkor elmondta, hogy az tartalmazhatja adott esetben az egyes intézményekbe történő kiszállítást is. Az iskolakonyhák felújítását illetően viszont közölte, hogy már a legutóbbi költségvetés-módosításkor látható volt, hogy az öt dunaszerdahelyi iskola konyhájának modernizálása, illetve ételkiadóvá történő átalakítása nem 5x800 ezer eurót emészt majd fel, mint attól korábban néhányan tartottak, miután 830 ezerbe került a Szabó Gyuláé.

Hodosy Szabolcs

A városi költségvetés beruházási jegyzékében is szerepel, és Hodosy Szabolcs (MKP), a Gastro DS ügyvezető igazgatója is kifejtette, hogy a Jilemnický utcai alapiskola konyhájának felújítására mintegy 842 ezer eurót fordíthatnak, és a munkálatok bizonyos részei már áprilisban megkezdődhetnek. Idén azonban sor kerülhet emellett két további, a Kodály Zoltán, illetve a Smetana ligeti alapiskolák étkezdéinek ételkiadóvá történő átalakítására, amire együttesen nagyságrendekkel kisebb összeget, mindössze 40 ezer eurót fordítanak.

Eredetileg az Október utcai óvoda konyhájának modernizálására került volna sor az idén, ám az ingyenes óvodai és iskolai étkeztetés bevezetése okán került előtérbe a Jilemnický utcai alapiskola, ugyanis az ingyenes ebédekkel növekvő kapacitásigény elsősorban az iskolákban csapódhat le.

Hodosy Szabolcs szerint jó döntés volt a Szabó Gyula Alapiskola konyhájának tavalyi felújítása. „Előrelátók voltunk. Nem biztos, hogy a törvény általi követelményeket teljesíteni tudtuk volna, ha ez nem így történik” – húzta alá. Egyetértett vele Bachman László (független) is, aki Hakszer kifogásai kapcsán megjegyezte, „az országban működő iskolák és óvodák fogják a fejüket, hogyan oldják meg az ingyenes étkeztetést, mi pedig szavazzunk a megkezdett modernizáció ellen?!”

(SzT)