Hamarosan megkezdődhet a Csallóközt is veszélyeztető vereknyei hulladéklerakat felszámolása

A vereknyei hulladéklerakat a környezetvédelmi tárca egyik legfontosabb feladata.

Hamarosan megkezdődhet a Csallóközt is veszélyeztető vereknyei hulladéklerakat felszámolása
Fotók: Paraméter

Az Istrochem (egykori Dimitrovka) veszélyes hulladékokat tartalmazó, mintegy 50 éve épített vereknyei (Pozsony - Vrakuňa) hulladéklerakatának felszámolásáért a környezetvédelmi minisztérium vállalta a felelősséget.

A környezetvédelmi tárca csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján ismertették, a minisztérium kész tervvel rendelkezik a lerakat felszámolására, és kész a műszaki dokumentáció is az engedélyezési eljárás megkezdéséhez. 

„Társadalmunk régi bűneit nem tudom megoldani egy varázspálca suhintásával, de kötelességemnek tartom fokozatos lépésekkel, a lehető leghatékonyabb módszerekkel megoldani a múltnak ezeket a súlyos terheit”

– jelentette ki Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

A vereknyei ipari hulladéklerakat felszámolásának projektjét a minisztérium uniós alapok segítségével akarja finanszírozni. „Biztosítani akarom Vereknye minden lakosát, hogy a minisztériumban nem ülünk ölbe tett kézzel. Komolyan vesszük a kialakult helyzetet, és tudatosítjuk, hogy az idő sürget. De nem sérthetjük meg a törvényt, és nem akarunk hirtelen megoldásokat. Bonyolult projektről van szó” – hangsúlyozta a miniszter.

Sólymos László környezetvédelmi miniszter a Paraméternek elmondta, ha lezajlanak a közbeszerzési eljárások, akár már idén elkezdődhet a hulladéklerakat felszámolása. A miniszter hozzátette, ez megközelítőleg 30 millió euróba fog kerülni.

„A bonyolult és nehéz feladatokat nem lehet gyorsan, azonnal megoldani. Nem akarom, hogy a gyorsaság a minőség kárára menjen. Kidolgoztuk a munkatervet, bízom benne, hogy a pozsonyi járási hivatal gyorsan jóváhagyja” – egészítette ki a miniszter.

A hulladéklerakat felszámolására az úgynevezett enkapszulációs módszert fogják alkalmazni, amelynek segítségével a lerakat tartalmát elszigetelik a környezetétől, hogy az ne szivárogjon tovább a talajba. Mintegy 2 km hosszú, 22 m mély és 80 cm széles szigetelő falról és a lerakat felületének lefedéséről van szó.

A szigetelési módszert követően legalább tíz évnek kell majd eltelnie, hogy Vereknyén a talajvizet ismét lehessen használni öntözési célra. Azt egyelőre nem tudni, hogy emberi fogyasztásra mikor lesz alkalmas.

Sólymos hozzátette, ezzel a módszerrel – ami megközelítőleg száz évre jelent megoldást – megakadályozzák, hogy a hulladéklerakatból szivárgó mérgező anyagok elérjék a csallóközi ivóvízkészletet.

A sajtótájékoztatón a környezetvédők felhívták a figyelmet a mérgező anyagok teljeskörű eltávolításának lehetőségére is. A környezetvédelmi tárca szerint a mérgező anyagok eltávolítása a talajból legalább 120 millió euróba kerülne, míg az izolációs megoldás csupán ennek negyedébe. Arról nem is beszélve, hogy a talajból eltávolított veszélyes anyagok elhelyezése is komoly problémát jelentene, hiszen valószínűleg egyik önkormányzat sem egyezne bele, hogy a mérgező anyagokat településük közelébe szállítsák.

-para-