Hamarosan mentőautóval mennek ki oltani a Dunaszerdahelyi és Galántai járásban

2021. május 7. - 15:46 | Régió

A héten Jozef Viskupič, Nagyszombat megye elnöke tartott előadást a dunaszerdahelyi, illetve galántai járási polgármestereknek a mobil kiszállásról.

Hamarosan mentőautóval mennek ki oltani a Dunaszerdahelyi és Galántai járásban
Fotók: Nagyszombat megye (További fotókért kattints!)

„A megyének lett tíz mentőautója, oltásra felkészítve. A megyeelnök arra kérte a polgármestereket, írják össze azon 70 év feletti lakosaikat, akik hajlandók beoltatni magukat, és még nem tették. Emellett az egyes települések biztosítanának egy helyszínt, ahová a mentő kimenne beoltani őket” – árulta el Berényi József megyei alelnök.

Hozzátette, a polgármesterek azokat is összeírják, akik mozgásképtelenek, hozzájuk a mentő házhoz menne. Mindenkihez nincs mód kimenni, az ugyanis túl sokáig tart, és a higiéniai követelmények is mások, egy adott helyen településenként viszont viszonylag gyorsan lehet sokakat beoltani.

Berényi kifejtette, hogy a polgármesterek számára létrehozott a megye egy applikációt, amelyen keresztül bejelenthetik a 70 év feletti érdeklődőket. Ide önként nem lehet bejelentkezni, csak a polgármesterek közvetítésével, így aki esetleg ilyen módon szeretné beoltatni magát, települése hivatalánál érdeklődhet.

Ez a lehetőség nemcsak a falvak, de a városok, azok közül pedig Dunaszerdahely számára is adott, attól függetlenül, hogy a városban nagy kapacitású és kórházi oltóközpont is működik – tudtuk meg a megyei alelnöktől.

A megye április közepén indította a mobil mentős kiszállásos oltási lehetőségeket, mostanáig a szociális intézmények lakóit, például Ekecsen oltották ilyen módon. A mentővel emellett kiszálltak mozgásképtelen személynél is.

Berényi elárulta azt is, hogy a polgármesterek közvetítésével történő kiszállásos mobil oltás legkésőbb a május 17-ével kezdődő héten indul, és ezek során a Pfizer vakcinájával oltják be az érdeklődőket.

Ennek költségeit részben az egészségbiztosító állja (7,40 eurót fizet oltásonként), amiből az orvos és a nővér kiszállását fedezik, a mentő sofőrjének és az autónak az üzemeltetését pedig az egészségügyi minisztériummal karöltve biztosítják.

(SzT)