Hamarosan neki is foghatnak az eperjesi panelház bontásának, addig a szomszédba se költözhetnek vissza

2019. december 9. - 08:58 | Régió

Egyelőre nem dőlt el, hogy a gázrobbanás sújtotta lakóházat teljes mértékben lebontják, vagy csak a felső emeleteket, mint azt a statikusok előrejelezték.

Hamarosan neki is foghatnak az eperjesi panelház bontásának, addig a szomszédba se költözhetnek vissza
Fotó: TASR

Andrea Turčanová polgármester szerint hétfőn már egy bontási cég munkatársai érkeznek a panelházhoz, rajtuk kívül törvényszéki szakértők és statikusok is részt vesznek az állapotfelmérésben.

Napok kérdése lehet, hogy kiderüljön, le kell-e bontani az egészet, a polgármester szavai szerint viszont ehhez mindenképp el kell kezdeni a felső emeletek bontását.

"Egyelőre azzal az alternatívával dolgozunk, hogy a felső szinteket fokozatosan lebontjuk, mivel ott már most is szabad szemmel látható, hogy erre szükség van. A munkálatok előrehaladtával aztán kiderül, hogy szükség-e van a bontás folytatására. További statikai szakértő véleményekre várunk és a lakástulajdonosok közösségével is egyeztetünk" - fogalmazott a polgármester, hozzátéve, hogy

a rendkívül rossz statikai állapot miatt állandóan fennáll a veszélye az épület beomlásának, ezért az ünnepek közeledtével szeretnék, ha minden nem hetek vagy hónapok, hanem napok kérdése lenne.

A környező panelházakat is ellenőrizték a statikusok, és azokban fokozatosan visszakapcsolták a gáz- és áramszolgáltatást. A szomszédos panel 9-es bejáratában élők viszont nem költözhetnek vissza addig, míg az elkerülhetetlen bontás le nem zajlik a 7-esben.

Vladimír Tomek, a városháza szóvivője közölte, hogy a lakóházak parkolójából összesen 22 autót szállíttattak el egy őrzött telepre

A városi önkormányzat elkülönített 10 ezer eurót, amiből a lakosok legszükségesebb költségeit fedezik. Ehhez pedig egy új általánosan kötelező érvényű rendeletet is hoznak, mivel erre szükség van a támogatások nyújtásához.

A szociális segélyközpontot áthelyezik a munka-, szociális és családügyi hivatalba, a humanitárius segélyeket és adományokat pedig átirányítják a vöröskereszt helyi szervezetéhez.

A város által biztosított szükséglakásokat 13-an vették igénybe, a szociális központ által biztosított segítséget pedig 48-an.

Kapcsolódó aktuélis cikkeink:
Alighogy ellenőrizte a kazánházat, jött a robbanás és a házmester szeme láttára temetett be törmelék három nőt
Szakértők szerint a felső szinteket le kell bontani
Három személyt gyanúsítottak meg az eperjesi gázrobbanással összefüggésben!
Senkit nem találtak az eperjesi panelház 12. emeletén!
A liftben élte túl a panelházi robbanást egy 45 éves férfi!

(TASR)