Hamarosan oltásokat adhatnak be a szlovákiai gyógyszertárakban

2022. május 17. - 16:09 | Belföld

A gyógyszertárak készen állnak influenza elleni oltást végezni – tájékoztatott Andrej Sukeľ, a Szlovák Gyógyszerészkamara (SLeK) elnöke. Az egészségügyi minisztérium szerint erre leghamarabb 2023 első negyedévében kerülhet sor.

Hamarosan oltásokat adhatnak be a szlovákiai gyógyszertárakban
Fotó: TASR

Sukeľ szerint minden fő lépéssel készen állnak, hogy védőoltásokat adjanak be a gyógyszertárakban. „Most az illetékes szervek gyorsaságán, hajlandóságán és akaratán múlik a változások alkalmazása” – mondta Sukeľ.

Az egészségügyi minisztérium támogatja a változásokat, amelyek lehetővé tennék, hogy oltásokat adjanak be a gyógyszertárakban. A témában különböző fórumokon kommunikál a partnerekkel, szakértőkkel. Első lépésként az influenza elleni oltást vezethetik be. A tárca szerint a változások 2023 első negyedévében léphetnek életbe.

A gyógyszerészek rámutattak, hogy a gyógyszertárakban történő védőoltások alkalmazásával nagyobb oltási arányt érhetnek el, ezáltal hatékonyan csökkenteni tudják a megelőzhető betegségekből eredő elhalálozások számát, de reagálni tudnak a járványok kitörésére is. Jelenleg 14 európai országban alkalmazzák a gyógyszertárakban történő oltást.


TASR/para