Hamarosan rövidülhet a karantén, Cigániková szerint elég lenne két-három nap is

2022. január 9. - 15:38 | Belföld

Az omikron elterjedése után a parlament egészségügyi bizottságának elnöke szerint le kellene rövidíteni a kötelező karantént.

Hamarosan rövidülhet a karantén, Cigániková szerint elég lenne két-három nap is
Fotó: TASR - illusztráció

Erről Jana Bittó Cigániková a TA3 politikai műsorában beszélt, hozzátéve, ő személy szerint két-három napos karantént javasol. Hozzátette, a felek egyetértenek a karantén lerövidítésének szükségességértől, döntés azonban még nem született, továbbra is tárgyalnak róla.

A karantén lerövidítésére azért lehet szükség, mert az omikron gyors terjedése miatt rövid időn belől kiugróan sokan kerülhetnek karanténba, ami akadályozhatja az ország megfelelő működését. Bár az omikron variáns jóval fertőzőbb az előzők változatokhoz képest, a tapasztalatok azt mutatják, hogy kisebb eséllyel okoz súlyos tüneteket.

Richard Raši (Hlas-SD) megjegyezte, minden bizonnyal nagyobb az omikron variáns előfordulási aránya Szlovákiában, mint ahogy azt a hivatalos adatok mutatják. „Az omikron után jön egy újabb mutáció. Meg kell tanulnunk együtt élni vele” – jegyezte meg.

Mindketten egyetértettek abban, hogy kevés az 50 fős kapacitás a kulturális rendezvényeken. Ennek kapcsán Raši felszólította Natália Milanová kulturális minisztert, hogy önszántából mondjon le.

A Hlas képviselője szerint nemcsak a kulturális rendezvényekre, hanem a sporteseményekre is be kellene engedni a nézőket.


(TASR)