Hamarosan a városé lesz a Szputnyik - a bérlők már belakták

2018. augusztus 10. - 08:23 | Régió

A valamikori füleki Szputnyik hotel átépítésével létrejött többlakásos új lakóházba már beköltöztek a bérlők.

Hamarosan a városé lesz a Szputnyik - a bérlők már belakták

A kiválasztásuk a város, valamint a beruházó és egyben a lakóház felújítását is végző KP REALSTAV s.r.o. képviselőiből álló bizottság által történt. A lakóház néhány hét múlva már a város tulajdonába kerül. Az önkormányzat részére kedvezményes támogatást és kamatmentes hitelt hagytak rá jóvá. A marginalizált közösségeknek épített bérházon kívül az utóbbi 18 évben nem épült a városban egyetlen lakóház sem.

A fülekiek által Szputnyikként emlegetett felújított többlakásos lakóház néhány hét múlva a városé lesz. A kedvezményes támogatást és hitelt már megítélték az önkormányzatnak. „A lakóház megvétele hozzávetőleg millió eurónkba fog kerülni. Mivel az egyik legkevésbé fejlett régióban vagyunk, sikerült jobb körülményekkel járó támogatást és hitelt szereznünk. Konkrétan 619 euró összegű kamatmentes hitelt az Állami Lakásfejlesztési Alaptól és megközelítőleg 413 ezer euró összegű támogatást a közlekedési minisztériumtól a lakóház megvásárlására. Ahhoz még további 12 ezer eurós támogatást a közlekedési minisztériumtól a műszaki infrastruktúra megvételére, amiben mi 5000 euró összegű társfinanszírozással veszünk részt“ - magyarázta Agócs Attila polgármester. A lakóháznak a beruházótól történő megvételéről szóló szerződés aláírására véleménye szerint ez év őszén kerül sor.

Amint azt még elmondta, a város eredetileg 20 év alatt akarta visszafizetni a hitelt. A részletfizetések az albérlők bérleteiből lesznek térítve. „Azonban, amikor azt szétszámoltuk, elég magas bérleti díjak jöttek ki“ - tette hozzá azzal, hogy mivel mindenekelőtt a fiatal családokat szolgáló lakásokról van szó, a város a kedvükben próbál járni, és a részletfizetéseket 30 évre nyújtotta el. „Így sikerült a bérleteket a megfelelő összegre csökkenteni“ - egészítette ki. Az első 20 család már néhány héttel ezelőtt beköltözött a bérházba.

(-)

Címkék: Fülek, Szputnyik, lakóház