Hamis gyógyszer miatt kerülhettek többen kórházba Ausztriában

2023. október 24. - 14:09 | Külföld

Több embert is kórházba kellett szállítani Ausztriában, mert feltételezhetően az Ozempic típusú gyógyszer hamisított változatát használták - közölte az osztrák szövetségi egészségügyi hivatal (BASG) kedden.

Hamis gyógyszer miatt kerülhettek többen kórházba Ausztriában
Illusztráció (Fotó: TASR)

A betegek a jelentés szerint hipoglikémiás állapotba kerültek, vagyis a vércukorszintjük a normális érték alsó határa alá esett. Ezenkívül további más súlyos mellékhatásokat is okozott a feltételezhetően hamisított gyógyszer, amely eredetileg a vércukorszint csökkentésére szolgál. A BASG vizsgálata szerint a hamisított készítmény inzulint tartalmazhatott az Ozempic hatóanyaga helyett.

A múlt héten közölték a tagállami gyógyszerhatóságok és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), hogy Európa több országában hamisított Ozempic injekciók kerültek a legális gyógyszerellátási láncba.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő felnőttek kezelésére való Ozempic segít a szervezetnek a vércukorszint csökkentésében, amikor a diéta és a fizikai aktivitás önmagában már nem elegendő. Mivel a gyógyszer lassítja a gyomor ürülését, és a központi idegrendszeren keresztül az éhségérzetet is csökkenti, sokan testsúlycsökkentő szerként is alkalmazzák.

A készítmény gyártója, a Novo Nordisk dán gyógyszercég korábban már jelezte, hogy az Ozempic és a szintén szemaglutid hatóanyagú Wegovy gyógykészítménye hamisított változatai iránt megnövekedett az online kereslet. A vállalat ugyanakkor növelte a gyártását is a két készítménynek, hogy kiszolgálja a megnövekedett keresletet.

"Úgy tűnik, hogy a hiányt kihasználják a bűnszervezetek, és Ozempic-hamisítványokat hoznak forgalomba" - közölte a BASG.

Az osztrák szövetségi egészségügyi hivatal nem közölte, hogy pontosan hány embert érintenek a hamisított Ozempic okozta mellékhatások, és arról sem adtak tájékoztatást hogy a hamisítványok által az egészségre gyakorolt káros hatás milyen hosszú ideig tart.


MTI