Hamis tanúzás miatt elítélték Dömötör Csabát

2021. augusztus 4. - 10:14 | Belföld

A Pozsonyi III-as Járásbíróság jóváhagyta az egykori Takáč-féle bűnbanda tagjának vádalkuját, és hamis tanúzás miatt 32 hónap szabadságvesztésre ítélte Dömötör Csabát. A büntetés végrehajtását az illetékes bíró öt évre felfüggesztette - írja az Aktuality.sk.

Hamis tanúzás miatt elítélték Dömötör Csabát
Dömötör Csaba a bíróságon (Fotó: Aktuality.sk)

Dömötör Csaba tavaly Ľudovít Makó, a Pénzügyi Igazgatóság (Finančná správa) bűnügyi hivatalának egykori igazgatója ellen tett vallomást tanúként. Mint most kiderült: kihallgatása során hazudott.

Dömötör mostani őrizetbe vétele óta csupán két hét telt el, és azért sikerült elítélni ilyen gyorsan, mert tettét bevallotta, és együttműködött a rendőrséggel.

A pozsonyi Takáč-féle bűnbanda egykori tagját tavaly nyáron hallgatták ki Ľudovít Makó korrupciós ügyeivel kapcsolatban. Dömötör akkor azt vallotta, hogy ő vitte el barátját, Matej Zemant egy pozsonyi étterembe arra a találkozóra, ahol utóbbi 100 ezer euró kenőpénzt adott át Makónak.

Miután szűk egy évvel később, vagyis idén nyáron a belügyminisztériumi inspekció hamis tanúzással gyanúsította meg Dömötört, a férfi beismerte, hogy vallomásai bizonyos részleteit kiszínezte. Bevallotta: bár valóban ő vitte Zemant az említett találkozóra, magát a pénzt, és annak átadását nem látta.

"A találkozó után mondta nekem, hogy az A4-es borítékban pénzt, 100 ezer eurót vitt Makó úrnak és Böhm úrnak. A találkozóról a boríték nélkül jött ki. Az amúgy zárva volt, nem látta bele, nem láttam a pénzt"

- vallott tettéről Dömötör Csaba. Az ítélet kihirdetését követően a bíró szabadlábra helyezte őt, de a bíróságon már egy másik rendőrségi osztag várta, és újból őrizetbe vették.

Bár a rendőrök által elkövetett bűntetteket vizsgáló belügyminisztériumi inspekció úgy véli, hogy a tanú vallomását a vizsgálótisztek befolyásolták, ez eddig nem igazolódott be. Dömötör ugyanis azt állítja, hogy a hamis tanúzásra egy másik tanú, Peter Petrov lévai üzletember vette rá. Petrovot és a korábban említett Zemant szintén hamis tanúzással gyanúsítják, de jelenleg szökésben vannak, körözést adtak ki ellenük.

(Aktuality.sk/parameter)