Hamisítás: A Markíza feljelentette Kočnert és Ruskót

2018. május 14. - 12:56 | Belföld

A Markíza-Slovakia televíziós társaság feljelentést tett Marián Kočner és Pavol Rusko ellen a 70 millió euró összértékű, vitatott váltókkal összefüggésben, melyeket állítólag a Markíza TV volt igazgatója írt alá 2001-ben.

Hamisítás: A Markíza feljelentette Kočnert és Ruskót
Marián Kočner (Fotó: SITA)

Erről hétfőn tájékoztatott a társaság egy sajtónyilatkozatban.

A Markíza TV szerint megalapozott a gyanú, hogy Kočner és Rusko elkövették a pénz- és értékpapír-hamisítást, illetve az igazságszolgáltatás akadályozásának bűncselekményét. A váltók jelenleg Kočner cégének birtokában vannak.

Pavol Rusko (Fotó: TASR)


Mi a váltó?

A váltó követelést megtestesítő pénzpapír ill. értékpapír, amely "nem képvisel hozadékot, csak visszafizetést". Gazdasági szempontból a váltó egyrészt hiteleszköz, másrészt fizetőeszköz. Értelmezése, hogy az egyik fél elismeri a másik fél felé fennálló pénztartozását (követelését), és vállalja, hogy azt meghatározott időben és módon (váltójogilag jól körülhatárolható és kikényszeríthető formában) ki fogja egyenlíteni.

(wikipedia)


A Pozsonyi V. Járásbíróság április végén hozott döntése értelmében Pavol Ruskónak, a Markíza TV volt igazgatójának, illetve másodsorban magának a televíziós társaságnak is 8,3 millió eurót kell fizetnie Kočner cégének az egyik váltóért. Az ítélet nem jogerős, a televíziós társaság már jelezte fellebbezési szándékát.

(TASR)