Hamlet a Benkő Géza Stúdiószínpadon

2020. szeptember 21. - 16:54 | Kultúra

A Komáromi Jókai Színház új művészeti vezetése különösen nagy hangsúlyt fektet a fiatal hazai alkotókkal való kapcsolattartásra, felvállalt célja, hogy az új generáció megmutatkozási lehetőséget, teret kapjon a színházon belül. A 2020/2021-es színházi évad első stúdióelőadása, a Hamlet is már ezt az együttműködést mutatja.

Hamlet a Benkő Géza Stúdiószínpadon
Fotó: Dömötör Ede - további képekért kattints!

William Shakespeare legtitokzatosabb és legfontosabb drámája a Komáromi Jókai Színház, a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint a Symbol Polgári Társulás koprodukciójaként jött létre. Az előadást Matusek Attila rendezi; díszlet- és jelmeztervezőként a szlovák színházi szakma két ifjú képviselője: Michal Lošonský és Lea Šaryová dolgozott a produkcióban. Az előadás zeneszerzője Kalocsányi Gábor, korrepetítora Pálinkás Andrássy Zsuzsanna, koreográfusa Gyepes Bianka voltak, a vívást Végh Dávid tanította be. A dramaturg Varga Emese, a rendező munkatársa Miklós László, a rendezőasszisztens Balázsy László voltak.

Számos tanulmány született arról, hogy a Shakespeare által megalkotott szerepeket milyen módon, milyen gondolatmenet szerint lehet összevonni. Matusek Attila is élt ezzel a dramaturgiai lehetőséggel, mindössze öt színész segítségével meséli el Hamlet történetét: a címszerepben Szebellai Dánielt láthatják a nézők, Katona Eszter Ophelia és Rosencrantz, Hostomský Fanni Gertrud és Guildenstern figuráját jelenítik meg. Hégli Bence Claudiusként, valamint Hamlet atyjának szellemeként, Melecsky Kristóf pedig Polonius és Laertes megformálójaként lépnek színpadra.

Az előadás bemutatójára 2020. szeptember 22-én 19.00 órától kerül sor. A Hamlet bemutatójához további két színházi esemény is kapcsolódik. Az előadás kapcsán a Komáromi Jókai Színház SVUNG ifjúsági programjának részeként meghirdetésre kerül a „Hamlet nyomában” című színháztörténeti vetélkedő, amelyre december 15-ig várják a középiskolások jelentkezését.

A Hamlet-bemutatót megelőzően, szeptember 22-én 17.30-tól kerül sor a színház stúdióterének névadó ünnepségére. A szlovákiai magyar színházi közelmúltban a stúdiószínházi pódiumművészet műfajának egyik legkiválóbb képviselője a fiatalon elhunyt Benkő Géza volt. Géza művészi ars poeticája és életének mozgatója az útkeresés, a kísérletezés volt, épp ezért döntött úgy a Komáromi Jókai Színház vezetése, hogy a stúdió 2020 szeptemberétől az ő nevét veszi fel, kijelölve ezzel egy követendő szellemi irányt. A névadó ünnepségen leleplezésre kerül Szkukálek Lajos Benkő Gézáról készült festménye, ünnepi beszédet mond Gál Tamás, a Komáromi Jókai Színház igazgatója, fellép Derzsi György, Culka Ottó, „keresztapaként” közreműködik Tóth Attila.


(-)