Hamran István elárulta, kikre utaznak a határokon!

2023. május 24. - 10:42 | Belföld

Az országos rendőrkapitány, Hamran Istvánt Kálmán Norbert faggatta a Pátria rádió reggeli adásában, és ő beszélt többek között a határellenőrzésekről, az új kormánnyal való tárgyalásairól és arról is, milyen nyelven tárgyal az ügyvivő kormány miniszterelnökével, Ódor Lajossal.

Hamran István elárulta, kikre utaznak a határokon!
Hamran István (Archív felvétel)

Korábban már hírt adtunk róla, hogy szerdától egészen június 8-ig Szlovákia visszaállítja a határellenőrzést, Hamran viszont úgy pontosított, hogy az egyszerű állampolgárokat ez nem fogja érinteni, nem kell számítaniuk semmilyen fennakadásra a határátkelőkön. „Még az sem biztos, hogy bevezetésre kerül a határellenőrzés, ugyanis ezt az operatív törzs fogja eldönteni a beáramló információk alapján” – magyarázta, kiegészítve azzal, hogy ha ellenőrizni is fognak, akkor meghatározott célcsoportokra fókuszálnak majd.

Ez a célcsoport pedig nem más, mint a Hell’s Angels motorosklub.

„A tagjainak jelenléte okoz fejfájást a szlovák rendőrségnek és a német kollégák javasolták, hogy vezessük be a határellenőrzést, mivel 4-5 napig Szlovákiában lesznek. Tehát erre a csoportra fókuszálunk, nem az átlagos állampolgárokra. Ők okozhatnak biztonsági problémákat Szlovákia területén”

– fejtette ki, ezzel tulajdonképpen részben cáfolva azt a vélekedést, hogy a határok ellenőrzésére a Globsec nevű biztonságpolitikai konferencia miatt kerülne sor. Azt mondta, az csupán az egyik tényező.

Emlékeztetett rá, hogy amely tagország a schengeni övezetben határellenőrzés bevezetését tervezi, azt be kell jelentenie a többi tagállamnak és az Európa Tanácsnak. Ez megtörtént, a kormány pedig kiadta az ezzel kapcsolatos rendeletet, Hamran szavai szerint viszont ettől függetlenül rajtuk áll, hogy végül valóban bevezetik-e.

A műsorban szóba került az is, hogy Magyarország szabadon engedi az elmúlt években lecsukott embercsempészeket, illetve jelentős részük esetében ez már meg is történt, ami miatt Ausztria bekérette a magyar nagykövetet és deklarálták a határellenőrzés megerősítését. Hamran a magyar döntést nem kívánta kommentálni, csupán annyit közölt, hogy nem igazán örül neki. „Ugyanakkor akceptáljuk, tovább harcolunk és mindent megteszünk, hogy kiiktassuk azokat, akik ilyesmivel foglalkoznak” – fogalmazott. Figyelmeztetett arra, hogy Szlovákia lakosságarányosan a környező országok közül az egyik legsikeresebb az embercsempészek elfogásában.

Az ügyvivő kormányból tárgyalt már Ivan Šimko belügyminiszterrel. „Egyetértett a céljainkkal, a közéletet szeretnénk megtisztítani, a korrupcióellenes harc az egyik fő témánk lesz a továbbiakban is, és ebben teljes támogatást kaptam. Kértem, hogy én mint országos parancsnok személyesen dönthessek arról, ki milyen posztot foglaljon el a rendőrségen belül, mert szerettük volna a politikát teljesen kizárni, és ez sikerült is az elmúlt másfél évben. Úgy néz ki, ott tudjuk folytatni, ahol abbahagytuk” – húzta alá.

Szóba került az is, hogy tárgyalni fog Ódor Lajos miniszterelnökkel. Ódor nyitott ügyként kezeli a szlovák titkosszolgálat (SIS) igazgatója, Michal Aláč pozíciójának kérdését. Hamran ennek kapcsán azt mondta, a döntést rábízza a kormányfőre, noha mint arról már korábban is nyilatkozott, vannak fenntartásai Aláč-csal kapcsolatban, elsősorban a NAKA nyomozóival szembeni eljárások kapcsán.

Azt nem árulta el, hogy tanácsolni fogja-e a leváltását, ám azt nyomatékosítani fogja, részéről nincs meg a bizalom iránta.

Válaszolt arra a kérdésre is, hogy a hozzá hasonlóan szintén a komáromi régióból származó Ódorral milyen nyelven kommunikál majd. „Egy régióból származunk, folyékonyan beszélünk magyarul, de ezt rábíznám a miniszterelnökre.”

(Pátria/SzT)