Hamran különleges rendőri alakulatot állít azokra, akik rendőrökre vadásznak

2021. november 9. - 13:05 | Belföld

Miután a rendőrség összetűzésbe keveredett néhány maszkellenes vademberrel a pöstyéni Lidlben, a Facebookon erről terjedő videófelvételek alatt akadtak, akik olyan izmosnak érezték magukat, hogy halálosan megfenyegessék a fellépő rendőröket, és azt, hogy kiderítik kik ők és hol laknak. Erre is reagált most az országos rendőrkapitány, Hamran István az Expres rádióban.

Hamran különleges rendőri alakulatot állít azokra, akik rendőrökre vadásznak
Hamran István (Archívum)

Hamran többek között beszélt arról, hogy egy különleges rendőri csoportot állít fel, amely azok ellen léphet fel a jövőben, akik a üzletekben cirkuszoló agresszív maszkellenes tüntetők ellen fellépő rendőrök azonosításán ügyködnek, egyúttal fenyegetik őket. Állítja, kinyomozzák ezeket a személyeket, és némelyik ellen eljárás is indulhat.

Beszélt arról is, hogy ma jutalmat kaptak azok a rendőrök, akik az állítólagos "rokkantnyugdíjas" férfit őrizetbe vették a privigyei Lidlben, miután nem volt hajlandó maszkot felvenni. A rendőrkapitány figyelmeztetett, hogy egy olyan személyről van szó, aki ellen 17 különböző ügyben folyik büntetőeljárás.

Hamran szót ejtett a csiffári vadászházban rögzített felvételek kiszivárogtatásáról is, és továbbra is amellett áll, hogy azoknak a rendőröknek, akik a felvételeket kiszivárogtatták, távozniuk kell a testülettől, és hogy a belügyi inspekció járjon el az ügyükben. Korábban szóba került, hogy azokat a rendőröket, akik hozzáférhettek a felvételekhez, hazugságvizsgálatra küldik. 20-ból Hamran szavai szerint hatan már voltak, de az eredményekről nem beszélt.

Az országos rendőrkapitányt arról is kérdezték a műsorban, mi a helyzet Ján Čurillával és más vizsgálótisztekkel, akiket szeptemberben a belügyi inspekció letartóztatott, később viszont ejtették ellenük az ügyet, megalapozatlanság miatt. Hamran közölte, hogy dolgoznak tovább, és beszélt róluk Maroš Žilinka főügyésszel is.

(Denník N/Expres)