Hamran megerősítette, a NAKA eljárást indított a vietnami állampolgár elrablásának ügyében!

2022. november 30. - 13:56 | Belföld

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) büntetőeljárást indított a vietnami állampolgár 2017-es elrablásának ügyében.

Hamran megerősítette, a NAKA eljárást indított a vietnami állampolgár elrablásának ügyében!
Fotó: TASR - Jakub Kotian

Erről Hamran István országos rendőrfőkapitány tájékoztatott szerdán a parlament biztonsági tanácsának ülése után, amelyen az üggyel foglalkoztak.

A NAKA korrupció gyanújával indított eljárást, az üggyel kapcsolatban Németországgal kívánnak együttműködni.

"Tisztában vagyunk az esettel, nem hagy bennünket nyugodni, és elindítottuk a büntetőeljárást" – mondta Hamran a bizottság ülése után.

Juraj Krúpa (SaS), a védelmi bizottság elnöke szerint ez egy fontos és pozitív információ az üggyel kapcsolatban.

"Az előzetes eljárás kezdeti szakaszában vagyunk, amely nem nyilvános" – mutatott rá a rendőrfőnök, hozzátéve, az ügyet ezidáig nem a rendőrség, hanem a Felügyeleti Szolgálati Hivatal (ÚIS) a kerületi ügyészség felügyelete alatt vizsgálta, mostanáig azonban több eljárási cselekményt is végrehajtottak a német hatóságok kérésére.

Trinh Xuan Thanh vietnami vállalkozót és az ottani kommunista párt volt tisztviselőjét a gyanú szerint 2017 júliusában hurcolták Németországból Vietnamba. A férfi menedékjogért folyamodott Németországban, és a német hatóságok védelme alatt állt. Németország a nemzetközi jog Vietnám általi megsértésének gyanújával indított eljárást, és vizsgálja az ún. szlovák nyomot, illetve azt a lehetőséget is, hogy a szlovák kormánygépet használták fel az emberrablásra.

A szlovák kormány különgépét 2017. július 26-án vette igénybe a vietnami nagykövetség, és fennállt a gyanú, hogy ezen csempészték ki a schengeni zónából Trinh Xuan Thanh vietnami vállalkozót, akit hazájában bíróság elé akartak állítani. Robert Kaliňák korábbi belügyminiszter volt az, aki 2017 nyarán fogadta a vietnami delegációt, és kölcsönadta számukra a szlovák kormány különgépét. Németországban ma már egy jogerős ítéletben is szerepel az útvonal Pozsonyon keresztül, ezt nem kérdőjelezik meg, hanem tényként kezelik.


(TASR/DenníkN)