Hamran: Nem megoldás a belső schengeni határok lezárása, a magyar-szerb határt kellene jobban védeni

2022. november 10. - 14:34 | Belföld

Nem látja értelmét a szlovák-cseh határ védelmének Hamran István országos rendőrfőkapitány, szerinte a külső, schengeni határt kellene jobban védeni. A határellenőirzések ellenére a Csehországból visszatoloncolt menekültek nem maradnak Szlovákiában, a Kútyban létrehozott menekülttáborban is fokozatosan csökken a menekültek száma. Ma Prágában tárgyal Eduard Heger szlovák kormányfő Petr Fiala cseh miniszterelnökkel. 

Hamran: Nem megoldás a belső schengeni határok lezárása, a magyar-szerb határt kellene jobban védeni

A hétvégi háromszázas csúcshoz képest csak mintegy 120 menekült volt ma a Kúty-i menekülttáborban. A 16 sátras táborban az összes menekült Szíriából érkezett, a legtöbbjük 20-30 éves, de most három kisgyerek is volt a táborban. Hamran István országos rendőrfőkapitány szerint azonban ők sem maradnak sokáig.

„A tábor lakossága szinte naponta frissül, az emberek cserélődnek, vagyis a cseh határellenőrzés ellenére valószínűleg folytatni tudják útjukat Németországba” – mondta a menekülttábor mellett tartott sajtótájékoztatón Hamran.

A tábor nem őrzött, vagyis a menekültek szabadon elhagyhatják. A legfontosabb funkciója, hogy a menekültek megpihenhessenek a több ezer kilométeres úton Szíriából Németország felé, az önkéntesektől egészségügyi ellátást és élelmet kapnak. A fűtött sátorokban 1-2 napnál hosszabb ideig nagyon kevesen maradnak. Hamran szerint a rendőrök nem is akadályozhatják a mozgásukat, ezt nem teszi lehetővé sem a hazai, sem az uniós szabályozás.

„A háborús menekülteket csak nagyon szigorú szabályok mellett lehet kitoloncolni” – magyarázta Hamran.

Szerinte a cseh rendőrség eljárásáa sem jogos, amely eddig mintegy 2800 menekültet fordított vissza Szlovákiába.

Hamran úgy véli, a cseh rendőrség teljesen feleslegesen végzi a határellenőrzést.

„A sokkal jobban biztosított, kettős kerítéssel, termo- és infrakamerákkal, villanyárammal védett magyar-szerb határon is naponta ezrek tudnak átjönni, szlovák-cseh határon teljesen lehetetlen megállítani őket” – mondta Hamran.

Szerinte a szerb-magyar határ védelmét kell megerősíteni, valamint Magyarország területén kell fokozni az embercsempész-útvonalak ellenőrzését, amihez viszont az európai határvédelmi egység, a Frontex segítségét is igénybe kellene venni. A szlovák-magyar határ lezárását teljesen értelmetlennek tartja. "A szlovák rendőrség mai, mintegy 17 ezres állományával ez megvalósíthatatlan, csak feleslegesen kivéreztetné a rendőrséget" - mondta a rendőrfőkapitány. Szerinte a cseh rendőrök is tisztában vannak azzal, hogy felesleges munkát végeznek politikai megrendelésre.

"A menekültek Ausztrián keresztül is megkerülhetik Szlovákiát, a csehek pedig az osztrák-cseh határt nem ellenőrzik" - magyarázta Hamran.

Hamarosan kifullad a menekülthullám

A menekülthullám azonban Hamran és a menekülttábor humanitárius ellátását szervező Vladimír Krčméry professzor szerint is hamarosan elül. „A menekültek tartanak a hidegtől, akik most itt vannak, azok augusztus végén indulhattak, lassan el fog ülni a menekülthullám – jelentette ki Krčméry a korábbi tapasztalataira hivatkozva. –

Télen nem indulnak útnak, két héten belül kiürül a menekülttábor Kútyban.”

Az újabb hullám, ha lesz, tavasszal indulhat újra.

Rüh és tüdőgyulladás van, COVID nincs

Krčméry szerint a táborba eddig érkezett menekültek csak a „szokásos” menekültbetegségekben szenvednek.

„Gyakori körükben a rüh, ezt szinte minden menekült megkapja az útja során – mondta a professzor. – Nem kell azonban tartani tőle, csak öltözékkel terjed, fel kellene venni hozzá a menekült ruháját, hogy más is megfertőződjön.”

A másik gyakori betegség a tüdőgyulladás, ami a jelenlegi időjárás mellett heteket szabadban töltő embereknél szintén nem számít különlegesnek. A menekülteket tesztelik COVID-ra is, eddig mintegy 1000 tesztet végeztek el, de egyetlen sem lett pozitív. Krčméry szerint ennek az oka, hogy a COVID nem terjed a szabad levegőn.

- lpj -