Hamran szerint bonyolult a helyzet a menekültekkel kapcsolatban, Szlovákia még két terroristát sem utasíthat ki

2023. szeptember 4. - 12:30 | Belföld

Hamran István országos-rendőrfőkapitány hétfőn nyilatkozott az elmúlt napokban fokozódó illegális migrációval kapcsolatban.

Hamran szerint bonyolult a helyzet a menekültekkel kapcsolatban, Szlovákia még két terroristát sem utasíthat ki
Hamran István (Fotó: TASR - Jakub Kotian)

A rendőrfőnök nyilatkozatában bírálta, hogy a rendőrségnek igazolást kell kiállítania a menekültek Szlovákiában való tartózkodásáról, amit szerinte az EU-n belül egyedül mi teszünk. Szerinte ez nagyban akadályozza a dolgokat, ugyanis a menekülteknek várakozniuk kell. Hamran ezért törvénymódosítást szorgalmaz, hogy ne bonyolítsák a rendőrség munkáját.

Hozzátette, hogy minden országban fokozódott a menekülthelyzet, Szlovákia pedig a balkáni útvonal részévé vált. Mint mondja, jelenleg sokkal több menekült érkezik, mint az első hullám idején 2015-ben és 2016-ban.

Hamran szerint a rendőrség nem regisztrált semmilyen bűncselekményt, amit az érkező menekültek követtek volna el. Lehetetlen feladatnak nevezte a szlovák-magyar határ lezárását – ahonnan a menekültáradat érkezik –, ugyanis a rendőrségnek erre nincs elég kapacitása és eszköze.

Közlése szerint minden menekültet regisztrálnak Szlovákiában, így ellenőrizni tudják őket az Interpol adatbázisában. Hozzátette: a Szlovákiába érkező menekültek között két terroristát is regisztráltak, akiknek neve szerepel az európai adatbázisokban. A rendőrség felvette a kapcsolatot az Interpollal és az FBI-jal. Az egyik őrizetbe vett személyt kitoloncolták Németországból.

A nemzetközi megállapodások szerint a szíriai állampolgárokat nem lehet kitoloncolni, mivel az országukban háború dúl. A törvény szerint pedig Szlovákia a rendkívüli helyzet miatt az említett két személyt sem utsíthatja ki az országból.

Hamran szerint a Németország felé tartó menekültáradat nem akar Szlovákiában maradni, nem kérvényeznek itt menedékjogot.

A rendőrség még júniusban a hadsereg segítségét kérte a menekülthelyzettel kapcsolatban, ám a védelmi minisztérium egyelőre nem hagyta jóvá az 500 katona kivezénylését.


(DenníkN)