Hamran a Tupý-gyilkosság kivizsgálásáról: tegnap optimista voltam, most sokkal optimistább vagyok

2023. március 23. - 12:30 | Belföld

Hamran István országos rendőrfőkapitány szerint jól halad a nyomozás Daniel Tupý 2005-ös gyilkosságának ügyében annak ellenére, hogy csütörtökön meggyanúsítás nélkül szabadon engedtek nyolc, az üggyel kapcsolatban letartóztatott gyanúsítottat. Az ügyben megszólaló politikusoknak azt üzeni, hogy legyenek visszafogottabbak, mert nem ismerik a folyamat részleteit.

Hamran a Tupý-gyilkosság kivizsgálásáról: tegnap optimista voltam, most sokkal optimistább vagyok
Fotó: TASR

Még a korábbinál is optimistább Hamran István országos rendőrfőkapitány a Tupý-gyilkosság kivizsgálásával kapcsolatban.

„Ha tegnap azt mondtam, hogy optimista vagyok, akkor ma azt mondom, hogy még sokkal optimistább vagyok” – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Hamran.

A rendőrség csütörtökön reggel szabadon engedett 8 embert, akit az üggyel kapcsolatban tartóztattak le két nappal korábban, és egyiküket sem gyanúsította meg.

„Korábban kijelentettem, hogy 110 százalékban biztosak vagyunk abban, hogy a helyszínen voltak a gyilkosság pillanatában, ezt továbbra is tartom” – jelentette ki Hamran.

Nem nyolc, hanem 10 embert tartóztattak le

Hamran tájékoztatása szerint azonban a rendőrség összesen tíz embert tartóztatott le, vagyis kettő még mindig letartóztatásban van. A letartóztatásban lévő személyekről azonban nem árult el semmit, sem ő, sem pedig Ľubomír Daňko, a NAKA igazgatója. Hamran ugyanakkor elismerte, hogy az egyes ügyekről adott tájékoztatása célzott. „Amikor például azt mondtam, hogy 110 százalékban biztosak vagyunk abban, hogy a letartóztatottak jelen voltak, ez a mi taktikánk volt – jelentette ki Hamran. – Én akkor tudtam, hogy miért mondom, ezt is konzultáltam a vizsgálótiszttel.” Szerinte a rendőrség nem minden lépéséről tartja fontosnak a nyilvánosság tájékoztatását.

„Most egyértelmű jelzést akartunk küldeni, hogy az, hogy nyolc embert szabadon engedtünk, nem jelenti azt, hogy a nyomozás leállt, nem jelenti, hogy a nyomozás sikertelen. Jelentheti ennek az ellenkezőjét” – mondta Hamran.

„A politikusok fogják vissza magukat”

Hamran nagyon sajnálja, hogy egyes politikusok már akkor értékelik a rendőrség munkáját, amikor a nyomozás még folyamatban van. Elsősorban Denisa Saková (Hlas) korábbi belügyminiszter Facebook-bejegyzését bírálta, aki szerint a „Karma akció eddig úgy néz ki, mint a rendőrség jelenlegi vezetésének egy újabb médiaakciója”.

„A korábbi belügyminiszter ezt egy médiaakciónak tartja, én viszont egy különösen súlyos bűncselekmény, egy gyilkosság ügyében folyó bűnügyi nyomozásnak” – jelentette ki Hamran.

Kifogásolta Vladimír Pčolinský (Sme rodina). megszólalását is. A parlament alelnöke azt kérdezte a belügyminisztertől, hogy nem pénzszórás-e, ami jelenleg a Tupý-gyilkosság ügyében folyik, amit egyébként Pčolinský „óriási cirkusznak” nevezett. Hamran szerint nincs még egy ország, ahol egy gyilkosság nyomozására fordított összeget pénzszórásnak neveznék.

„Ez nem „óriási cirkusz”, hanem ügyészi felügyelet alatt folyó nyomozás” – üzente Pčolinskýnak Hamran.

Hamran az ilyen ügyek, mint a Tupý-gyilkosság, kivizsgálását különösen fontosnak tartja.

„Ha jogállamot építünk, akkor az ilyen kulcsfontosságú bűnügyeket fel kell deríteni” – jelentette ki a rendőrfőkapitány.

Daniel Tupý főiskolai hallgatót 2005. november 4-én este gyilkolták meg a Pozsonyban, a Duna ligetfalui partján, a Tyrš rakparton. Nyolc késszúrással végeztek vele, amikor késsekkel és boxerekkel felfegyverkezett férfiak támadtak egyetemisták egy csoportjára. Szemtanúk szerint a támadás alig egy percig tarthatott, hat ember megsérült.

- lpj -