Hamran: Van egy konkrét gyanúsított az újságírók fenyegetése ügyében

2023. február 28. - 15:09 | Belföld

Az RTVS szerkesztőjét, Marta Jančkárovát ért fenyegetésekkel kapcsolatban a nyomozás egy konkrét gyanúsított ellen irányul – közölte kedden Hamran István országos rendőrfőkapitány a parlament médiabizottságának rendkívüli ülésén.

Hamran: Van egy konkrét gyanúsított az újságírók fenyegetése ügyében
Fotó: TASR - Martin Baumann

Hamran megerősítette, hogy a szerkesztőn kívül Zuzana Čaputová köztársasági elnök is sértettként szerepel az ügyben.

"Vannak bizonyos információink, bizonyítékaink, amelyek konkrét gyanúhoz vezetnek. Valószínűleg eljárási cselekményekre kerül sor. Egy konkrét személyről van szó, akinek kapcsán gyanítjuk, hogy elkövethette az egyik ilyen cselekményt" - mondta a rendőrfőnök.

Hamran nem akart elhamarkodott kijelentéseket tenni a lehetséges büntetés mértékéről. Szerinte veszélyes fenyegetésről van szó, három konkrét esetben folyik büntetőeljárás.

Az ügyet a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vizsgálja, annak ellenére, hogy konkrétan nem tartozik a hatáskörébe. „Országos rendőrfőkapitányként döntöttem így, mert újságírókról van szó. Úgy gondolom, véget kellene vetni az újságírók ellen irányuló erőszaknak, mert tudjuk, mi történt korábban, és nem szeretném, ha ismét megismétlődne” – húzta alá.

Egyúttal arról tájékoztatott, hogy regionális szinten kapcsolattartási struktúrákat, kommunikációs pontokat hoz létre a rendőrség az oknyomozó újságírók számára, hogy intenzívebb védelmet tudjanak biztosítani számukra.

Marta Jančkárová, az RTVS szerkesztője azután kapott fenyegető e-maileket és telefonhívásokat, hogy Zuzana Čaputová államfő szerepelt a legutóbbi, Szombati párbeszéd című műsorában, majd a február 25-én sugárzott műsor után is, amelyben a meghívott vendég, Marián Kéry (Smer-SD) helyett párttársa, Ľuboš Blaha akart szerepelni, de az RTVS ezt elutasította és vitapartner nélkül ment le a műsor.

Az RTVS rámutatott, hogy a politikai pártok nem változtathatnak önként azon, kit hívnak meg a szerkesztők a közszolgálati médium műsorába. Az RTVS álláspontja szerint a vitaműsorban nem egy politikai párt, hanem egy konkrét vendég álláspontjára kíváncsiak a műsor készítői.


(TASR)