Hangárban vesztegel a 13 millió eurós belügyminisztériumi helikopter

2023. augusztus 1. - 14:33 | Belföld

Hangárban vestegel az a Leonardo AW 189 típusú helikopter, amelyet Roman Mikulec (OĽaNO) vezetésével a Belügyminisztérium vásárolt meg, de még így is milliós szervizt igényel. A Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) portálján megjelent információk szerint az osztály május végén írt ki pályázatot egy minisztériumi flotta gépének karbantartási szolgáltatására.

Hangárban vesztegel a 13 millió eurós belügyminisztériumi helikopter
Illusztráció -TASR

Tavaly decemberben Mikulec, az akkori belügyminiszter több mint 13 millió eurós szerződést írt alá az AW 189 vásárlásáról. A gépet 2016-ban gyártották 876 repült órája van, és a költségvetésből 10,6 millió eurót fizettek érte. További több mint 2,5 milliót pedig három pilóta kiképzésére, a küldetésekhez rendelt felszerelésekre és a CAMO műszaki felügyeletre költöttek. A gép és berendezések beszállítója a liechtensteini HELIPOOL GmbH cég, vagyis nem közvetlenül repülőgépgyártó, hanem egy közvetítő cég.

Mikulec közvetlenül azelőtt írta alá a szerződést, hogy a parlament megbuktatta Eduard Heger (Demokraták) kormányát. A helikoptert a második próbálkozásra sikerült beszerezni, mert a korábbi vásárlást az ÚVO Tanácsa nem engedélyezte. Szerintük ugyanis a minisztérium törvénysértést követett el azzal, hogy csak a korrmány jóváhagyására támaszdva, közbeszerzési eljárás nélkül szerződtek. A Belügyminisztérium azzal magyarázta a helikopter versenyeztetés nélküli beszerzését, hogy az orosz Mi-171-es helikoptereket azonnal pótolni kellett. Működésüket ugyanis jelentősen korlátozták az Európai Unió által az ukrajnai háború kitörése után bevezetett oroszellenes szankciók. Amelyek lehetetlenné tették, hogy közvetlenül az orosz gyártótól rendeljenek hozzájuk szervizt és pótalkatrészeket.

A minisztérium szerint ebben az esetben előre nem látható eseményről volt szó, ezért lehetőség nyílt a törvény alóli kivétel alkalmazására, azaz közbeszerzés nélkül lehetett helikoptereket vásárolni. Az amerikai Bell Textron cég ezzel nem értett egyet, és megtámadta a tendert az irányítókkal. Az ÚVO a vásárláshoz szükséges dokumentumokat megvizsgálva az amerikaiaknak talált igazat, és felmondta a liechtensteini céggel kötött szerződést.

A NAKA májustól foglalkozik az AW 189 típusú helikopter beszerzésével közbeszerzési visszaélés gyanúja miatt. „Mivel az ügy tisztázását célzó intézkedések jelenleg is folynak, részletesebb tájékoztatást jelenleg nem tudunk adni” – válaszolta a pravda.sk kérdéseire a rendőrség sajtóosztálya.

VIApravda.sk