Hány éves kortól kell regisztrálni az eHranica rendszerében? Határátlépéskor milyen szabályok vonatkoznak a kiskorú gyermekekre? Mutatjuk!

2021. július 10. - 12:09 | Belföld

A gyermekeknek 12 éves korig nem kell regisztrálniuk az eHranica rendszerében, tette közzé a Közegészségügyi Hivatal.

Hány éves kortól kell regisztrálni az eHranica rendszerében? Határátlépéskor milyen szabályok vonatkoznak a kiskorú gyermekekre? Mutatjuk!
Illusztrációs felvétel (TASR)

Ez vonatkozik az ingázókra és a 100 km-en belül élő külföldi szlovákok kíséretében lévő gyermekekre is, nekik negatív tesztet sem kell felmutatniuk.

A 12-18 év közötti személyeknek viszont már regisztrálniuk kell. Elég azonban egyszer megtenni ezt, regisztrációjuk augusztus 9-ig érvényes.

Negatív PCR-teszt eredmény felmutatása esetükben nem szükséges. A TASR-t Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője tájékoztatta erről.

Ha a 18 évesnél fiatalabb személyek kizárólag a közös háztartás oltott tagjaival (vagy a közös háztartás olyan tagjaival lépnek át a határon, akikre a karantén alóli más mentesség vonatkozik), a karanténra vonatkozó kötelezettség nem vonatkozik rájuk.

Ha a 12 évesnél fiatalabb gyermekek átlépik a határt a közös háztartás be nem oltott tagjaival, nem szükséges PCR-tesztet végeztetniük Szlovákia területén.

A karanténjuk akkor ér véget, amikor a család többi tagjáé is.

Ha a 12 évesnél fiatalabb gyermekek átlépik a határt a közös háztartás tagjaival, akik közül az egyiket beoltották, a másikat viszont, akkor a gyermeknek az oltatlan személlyel együtt karanténba kell vonulnia.

„Azokra a 12 és 18 év közötti fiatalokra nem vonatkozik karantén, akik már legalább a vakcina első adagját megkapták”

– jegyzi meg Račková.

Ha a 12 és 18 évközötti fiatalok az egy háztartásban élő családtagjaikkal utaznak, akik közül az egyik be van oltva a másik pedig nincs, akkor a be nem oltott személlyel együtt karanténba kell vonulniuk.

Ha a 18 évesnél fiatalabb gyermekek ugyanazon háztartás tagjai (például szülők) kísérete nélkül lépnek át a határon, az otthoni karantén nem kötelező a számukra, ahogyan az egy háztartásban élő családtagok számára sem.

Ha a 12 évesnél fiatalabb gyermekek repülővel érkeznek a Szlovákia területére olyan országokból, amelyek nem szerepelnek a rendeletben, az idősebb utasokkal ellentétben nem kell negatív PCR-tesztet felmutatniuk.

TASR