Hányféle békevágy?

Ardamica Zorán | 2023. március 2. - 19:27 | Vélemény

Egyszerűen nem igaz az a putyini ideológiával egybecsengő orbáni (az orosz trollhálózatnak hála  Szlovákiában Ficoék, a szlovák fasiszták, az MKP platform, más országokban a ruszofilok által átvett) narratíva, mely szerint háborúpárti az, aki a védekező Ukrajnát fegyverrel is segíti. 

Hányféle békevágy?
Vlagyimir Putyin - TASR

Így gyakorlatilag a fél világ háborúpárti lenne, holott az oroszok háborúznak Ukrajnában, nem a fél világ Oroszországban...

Ukrajna ENSz-megfigyelőket, nemzetközi szervezeteket kért fel és hívott be az országba az orosz csapatok civileken elkövetett vérengzése kapcsán, a legtöbb feltárt háborús bűn és terrorcselekmény dokumentált (miközben az ukrajnai orosz lakosság állítólagos, ukránok általi gyilkolása meg nem az, pedig mintha számos politikus evidenciaként és az oroszokat felmentő érvként kezelné, mintha Oroszország lenne az áldozat). Ennek ellenére a smeres Kéry - akivel most a magyar külügy „jóban van” - a kamerába képes mondani, hogy Oroszország nem terrorista állam. Mi kell vajon szerinte ahhoz, hogy terrorista legyen?

Belátható, hogy Ukrajnát a nyugat fegyveres segítsége nélkül Putyin egészen egyszerűen felszámolja? (Ezt meg is ígérte, létjogosultságát kétségbe vonta.) De akkor a nyugati fegyverszállítmányok megállítása nem békét teremt, hanem Ukrajna felszámolásával végződik. Ami bizonyára nem lesz békés... Aki ezt nem látja, az akkor is téved, ha nem meggyőződéses vagy fizetett oroszbérenc, csak naiv pacifista. Aki békét akar, az nem akarhatja egy ország felszámolását, mert a kettő kizárja egymást.

Hányféle béke van? Béke-e az, ami egy bármilyen ürüggyel (mert a civilek gyilkolására semmilyen releváns ok nem létezik a nemzetközi jogban) megtámadott ország felszámolásához vezet? Ha a félig agyonvert áldozatot nem verjük tovább, az már béke? Ha azt támogatnánk, hogy addig verje őt a támadója, amíg az áldozat védekezik, akkor a békére törekszünk?

Hát nem. Pedig egyesek szerint igen. Egy patthelyzet nem béke, még ha egyesek szívesen rögzítenék is a patthelyzetet.

Béke az lehet, ami kitart. Nem az az állapot, amelyben épp nem lőnek. Ez egy felületes és demagóg megközelítés. Az a béke, amikor garancia van rá, hogy senkit sem ér újabb támadás és mivel számára korrekt állapotot rögzítenek és garantálnak nemzetközi egyezmények, nem is kényszerül a korrekt állapot fegyveres védelmére vagy visszanyerésére. Tehát megszűnik a háború oka is: a háború nem folytatódik, és nem ismétlődik. Az a béke, ha tudjuk, hogy mi történik a háború után, és az, ami történik, elfogadható, élhető, legalább viszonylag, nagyjából igazságos (abszolút történelmi-politikai igazságok ugyanis nincsenek). Orbán (Magyarország közben NATO- és EU-tag) azt nyilatkozta egy svájci lapnak, elképzelni sem szeretné, hogy mi történik akkor, ha Oroszország elveszíti a háborút. Mindnyájan sejtjük, hogy egy atomhatalom elnáspángolása komoly következményekkel járhat, de ez már mégsem lehet indok arra, hogy egy atomhatalom szabadon garázdálkodhasson. Főleg nem a béke ürügyén. A G20-ak közül csak az oroszok és Kína nem preferálja az oroszok azonnali és feltétel nélküli kivonulását.

De már Kína is előállt valami 12 ponttal. Bár a béketerv béketervnek langyos, az első pont kezdete még abban is ez: „Respecting the sovereignty of all countries” ... majd „The sovereignty, independence and territorial integrity of all countries must be effectively upheld.” Bár a többi szépen csomagolt alkudozás, és ez a béketerv Pekingen kívül csak az oroszoknak és a német bal- és jobboldali szélsőségeseknek tetszik, még Kína számára is relatíve világos, hogy a mostani állapot tarthatatlan. Már csak üzleti szempontból is...

Minap szülővárosomban egy békepárti tüntetésen egy ukrán zászlót vivő békepárti fiatalt inzultáltak a többségi békepártiak, akik szerint csak ők békepártiak, az ukrán zászlós fiatalember nem lehet az, mert ukrán zászlót visz (és egy nem oly messzi városban ezért a torkát is elvágnák). És különben is vesszen Brüsszel, az EU és a NATO, mindenből ki kell lépni, hogy béke legyen. (Megjegyzem, Ukrajna be se lépett, még sincs béke…) Ugyanezen tüntetéssorozat más állomásain Putyint éltették és a háborút indító Oroszországot. Ez így ugyebár nem egészen békés béke. A jelszavak pedig...

Mintha a magyarországi békemenetesek Bencsikjét hallanánk, aki ma büszkén mondja, hogy az oroszoknak drukkol, bár a rendszerváltás után keményen lekomcsizott bárkit, bár 1986-ban még a fiatalok szovjetbarát ideológiai nevelésének fontosságáról értekezett, bár…

“...Mi a nyugati világ része vagyunk, NATO- és európai uniós tagok, és ott rajtunk kívül mindenki a háború pártján áll” - állítja Orbán, Putyin pedig ugyanazt másképpen: „a háborút a Nyugat kezdte”. Holott a NATO és az EU nem támadott meg senkit, Oroszországban nincsenek harcok, sem NATO-csapatok, sem semmilyen nyugati katonai különítmény. Közben Putyin kintről-bentről löveti Ukrajnát és elállt a START (Strategic Arms Reduction Treaty ) szerződéstől, attól, amelyik az atomarzenált korlátozza - ebből Putyinon kívül ki képes azt a következtetést levonni, hogy Putyin védekezik? Sokan...

Putyin szerint a háború oka az ukrán nácizmus. Orbán és sleppje (Bencsik, Bayer stb.), itthon az MKP platform sok szimpatizánsa szerint is. Putyin szerint Ukrajnában bántják, sőt ölik a nem ukrán nemzetiségeket, Orbán és itthon az MKP platform szimpatizánsai és egyes tagjai szerint is. Putyin állítja, Orbán állítja, és lőn csoda, az MKP platform is állítja (taksonyi nyilatkozat, január 27.), hogy az oroszok elleni szankciók nem hatékonyak. Hát, a 2022-es 45 milliárdos orosz költségvetési hiány bizonyára ennek a jele...

Idő kérdése, hogy Moszkva feléli a tartalékokat, hitelképessége csökken, hiteleit technikailag most sem képes rendesen törleszteni, fosszilisanyag-kivitele harmadával kisebb. Az autóipar leállt, a vasúti gyártás felére esett vissza. Nem is nagyon menekül oda senki, sem Afrikából, sem Svájcból, sem Németországból, de még Kanadából sem, tehát a rothadó nyugati kapitalizmusból. Magyarországról meg duplán nem, még Bencsik sem (egyelőre…) sőt, MKP platformosok családtagjai sem Oroszországot választják vendégmunkás célországukká - bizonyára a nem működő szankciók, a jólét, a nemzetiségi tolerancia és a szabadság miatt.

Putyin nem akarja a NATO bővítését, pedig a svédek és a finnek kérelmét igenis ő provokálta ki a háborúval. S amikor már mindenki megszavazta a két ország felvételét, láss csodát, csak két állam hezitál, az egyik a Fidesz Magyarországa, amely 7 hónapra elfektette (már) a parlamentben a jóváhagyást.

Putyin úgy látja és láttatja a Nyugatot (Brüsszel, EU, NATO, ENSZ /aminek ő is tagja/, az USA stb.), mint valami hatalmas összeesküvés irányító és végrehajtó hálózatát, amely minden önálló nemzet érdekeivel szemben áll. Orbán és itthon az MKP platform szimpatizánsai és egyes tagjai szintén. Élvezik ennek a Nyugatnak az előnyeit, világért sem adnák fel őket, viszont folyamatosan ellenségként kezelik az ezt garantáló intézményrendszert. Nem ritkán az összeesküvés-elméletek szintjén és minél több mediális és közösségi teret kihasználva. És az MKP-sok szépen el is ismétlik a közösségi platformokon az orbáni skizofréniát.

Van tehát hazug, erőszakos, skizofrén, naiv, kisebbségi, többségi, feltételes, nyugatellenes és oroszterror-ellenes, propagandisztikus, haszonleső, utánzott és őszinte békevágy is.

De legfőképp elkésett békevágy van. Főleg azok számára, akiket éppen most is lőnek az oroszok.