Harabin egyik jelöltjénél főzhette a szeredi drogmaffia a pervitint!

2020. augusztus 24. - 13:16 | Belföld

Mint arról korábban írtunk, a rendőrség Szlovákia történetének egyik legkiterjedtebb drogellenes akciója, a Venal során lényegében szétmetélte a főleg Szered környékén, Galántán és Nagyszombatban tevékenykedő kábítószer-kereskedelmi hálózatot.

Harabin egyik jelöltjénél főzhette a szeredi drogmaffia a pervitint!
Fotó: Markíza

Hosszú ideje hallani a rendőrség kisebb-nagyobb razziáiról Szereden, a Venal során viszont mostanáig 56 személyt vettek őrizetbe, köztük a bűnbanda fejét, Slawomír Weisst, és a lefoglalt áru és eszközök nem kispályásokra utalnak.

A Markízának sikerült kiderítenie, hogy a letartóztatottak között van egy 51 éves hölgy, Gabriela Kučerová is, aki az év elején még a Štefan Harabin nevével fémjelzett és általa alapított Vlasť nevű párt listáján igyekezett a szlovák parlamentbe, annak 91. helyéről. A televízió úgy tudja, ő egy volt azok közül, aki a pervitin előállításában vett részt, konkrétabban nála volt erre kialakítva laboratórium.

A párt szóvivője jelezte, hogy meglepte ez az információ, ám a pártba való belépés feltétele a feddhetetlenség, a büntetlen előélet volt, illetve hogy az illető ellen ne folytassanak büntetőeljárást, és a hölgy ezeket a feltételeket teljesítette. A továbbiakban viszont a párt alapszabálya szerint kívánnak eljárni.

A Markíza informcáiói szerint a gyanúsítottak között van a hölgy férje is, aki jelenleg szökésben van, bizonyos információk szerint Szerbiában tartózkodik.

A NAKA a Venal razziái során összesen kb. 2,5 tonna tablettát foglalt le, melyek értéke 5 millió euró. Ezeket a tablettákat mintegy 500 kilogramm metamfetamin (pervitin) előállítására használhatták volna fel, ha pedig az pervitinként kikerül a fekete piacra, kb. 17 millió euróért adhatták volna el. A tabletták mellett lefoglaltak összesen 251 kg már előállított metamfetamint is, továbbá 11,6 kilónyi marihuánát és több kilónyi kokaint.

Az első Venal-akció még 2018 decemberében zajlott, akkor először 19, majd további 10 személyt gyanúsítottak meg, a Venal 2 során pedig összesen 20-at. A Venal 3-as 6 gyanúsítottat eredményezett, míg a Venal 4, amely egy héttel ezelőtt zajlott, 14 személyt gyanúsítottak meg. A gyanúsítottak közül persze időközben estek is ki, de akad köztük rendőr, exrendőr és a pénzügyi hatóság embere is.

A gyanúsítottakra 20-tól 25 évig terjedő börtön várhat, amennyiben bűnösnek találják őket.

(Tvnoviny.sk)